huisdier vermist

Wat kan je doen om je huisdier terug te vinden?

Preventie

Het is heel belangrijk dat je kat of hond gechipt is! Jaarlijks komen er dieren in het asiel terecht waarvan het vaak onmogelijk is om hun baasje terug te vinden. Chippen is belangrijk bij buitenkatten, maar nog meer bij huiskatten. Wanneer een kat die weinig buiten gaat plots de straat op loopt, kan ze schrikken en weglopen. Katten leggen grote afstanden af.
Kijk na of de chip van je kat/hond geregistreerd is in de Vlaamse
database.

Schakel sociale media in

Je kan sociale media inschakelen met je persoonlijk account of met lokale groepen uit de buurt. Er zijn een aantal online platformen waarop je met de buurt kan communiceren, zoalsHoplr. Er bestaan op Facebook verschillende groepen over vermiste dieren en er zijn websites om dieren te melden: 


 

Flyer maken & verspreiden

Een vermist-flyer is nog steeds een heel goede manier om je huisdier terug te vinden. Gebruik een duidelijk herkenbare foto met specifieke kenmerken en vermeld: naam, geslacht, leeftijd, chip (ja/neen), kleur, uiterlijke kenmerken, karakter, gezondheid, hoe te benaderen, vermist sinds, vermist waar en je contactgegevens.

Start met verdelen in de straten waar je woont. Steek flyers in de bus of bel aan. Vertel de bewoners over je huisdier. Vraag hen of ze de flyer uithangen en of ze even in de tuin of kelder kijken. Hang flyers op plekken waar veel mensen komen: bij de lokale bakker, bushalte, park, postkantoor. Schenk extra aandacht aan leegstaande panden of bouwwerven in je buurt. Huisdieren vinden het fijn om er rond te dwalen. Vervolgens kan je de straten in de ruimere omgeving bedelen. Hou goed bij waar je allemaal geweest bent. 

Pas de chip aan naar 'vermist'

Wanneer je kat/hond vermist is, pas je de chip aan naar vermist. Zo ziet een dierenarts dat het dier gemist wordt.

Ga op zoektocht

Neem op je zoektocht natte voeding, korrels en snoepjes mee. Uiteraard ook de draagmand met eventueel het dekentje waar je huisdier op slaapt (een bekende geur kalmeert het dier). Ben je onlangs verhuisd, verwittig dan de nieuwe bewoners van je oude huis. Sommige katten lopen kilometers naar hun vorige thuis.

Dierenarts en dierenasiel

Verwittig je eigen dierenarts en steek flyers binnen bij dierenartsen in de buurt. Contacteer het dierenasiel want zij kunnen ook een oogje in het zeil houden.

In veel steden zijn er zwerfkatprojecten. Ga na bij de stad (dierenwelzijn@aalst.be) of er een voederplaats is in je buurt, en of de verantwoordelijke kan uitkijken voor je kat.

Is je huisdier terug thuis?

Heel goed nieuws! Verwittig de buren dat je lieveling terug is en verwijder de flyers in je buurt. Breng het dierenasiel op de hoogte en post het heugelijk nieuws op je Facebook en de verschillende websites. 

Icon Select

Check het chipnummer van je huisdier

Dode dieren die langs de kant van de weg gevonden worden, worden in Aalst opgehaald door de stadsdiensten. Zij controleren elk dier op een chip. Als je huisdier gechipt is (= wettelijke verplichting) kan je op deze pagina nakijken of je huisdier door de stad werd gevonden en tijdelijk wordt bewaard. Als het chipnummer in onderstaande lijst staat en je wil graag je huisdier ophalen om afscheid te nemen, dan bel je het onthaal van de stad: 053 77 9300. Zij schakelen je door met de stadsreiniging, de dienst die verantwoordelijk is voor het ophalen en bewaren van de dieren. LET OP, dit geldt enkel voor gechipte dieren. 

Indien je chipnummer NIET in de lijst staat, neem je geen contact op, dat wil zeggen dat we je huisdier jammer genoeg niet gevonden hebben.

Rosse kat - gevonden aan de Hoezekouter te Nieuwerkerken: 900223000150421
 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten