Kunstoevers Aalst

Wat staat er op het programma?

3 dagen

Op 18, 19 en 20 mei kan je op 19 locaties langs de oever van de Dender en in het centrum van Aalst genieten van het werk van meer dan 150 kunstenaars in alle mogelijke disciplines.

19 locaties

Op 19 verschillende locaties in de stad valt er drie dagen lang vanalles te doen: tentoonstellingen, optredens, poëzie, theater, ... Hieronder vind je het volledige programma terug, opgesplitst per locatie. 

Meer dan 150 artiesten

Kunstenaars uit alle mogelijke disciplines en uit alle mogelijke windrichtingen geven dit Pinksterweekend het beste van zichzelf in Aalst.

Icon Select

Haal de programmabrochure in huis

Hieronder vind je een overzicht van het programma, maar we goten dat ook in een prachtige folder die je gewoon kan komen afhalen. Je vindt het terug op deze locaties: 

 • Administratief Centrum
 • CC De Werf
 • Visit Aalst
 • Utopia
 • Academie voor Beeldende Kunsten

1. VTI - expo I muziek I kinderactiviteiten

 • Waar? Vakschoolstraat 41
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag van 13 - 18 uur
 • Wat? Kunstoevers XPO een tentoonstelling met werk van meer dan 100 kunstenaars. Curator Renée Lorie gaf schilder- en tekenkunst, fotografie, digitaal werk, beeldhouwkunst, keramiek, mixed media en poëzie een plaats in een unieke opstelling.

TIP: Op zaterdag vromt dichteres Erika alledaagse gebeurtenissen en zaken om tot persoonlijke gedichten.

Speciaal voor kinderen: Op zaterdag 18 mei kan je tussen 14 en 17 uur meespelen met kunstjeugdbeweging Bazart Aalst. Bazart bezoekt samen met jou de XPO in het VTI. Na de expo knutsel je mee aan een doldwaze activiteit rond de kunstwerken die je zag. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar zijn welkom om mee te spelen.

Schrijf je voor woensdag 15 mei in via cultuur@aalst.be.

Live performances

Zaterdag 14 uur: Bandwerk

Patrick Keymeulen en Geert Van Britsom, opgevoed op een dieet van de beste Nederlandstalige bands, spelen hun eigen Vlaamse pop- en rockmuziek en covers met behulp van elektronica en loops.

Zaterdag 16 uur: Brulaap

Begonnen in 2021 in de stilte van een coronapandemie, is Brulaap uitgegroeid tot de rauwste blues punk outfit in de omstreken. Een fenomenale live ervaring!

Maandag 14.30 uur: Brother of a Feather

Het eenmansproject van David Van der Snickt brengt blues georiënteerde songs, zowel covers als eigen werk, met melancholische en lyrische verhalen.

Maandag 16 uur: Simon Peelman

Simon, een 21-jarige leergierige artiest, die met een mysterieuze stem krachtige verhalen vertelt onder begeleiding van zijn gitaar. Ook giet hij dynamische woorden in een poëtische context.

2. SULBB - expo

 • Waar? Hertshage 10
 • Wanneer? Zaterdag & zondag van 13 - 18 uur
 • Wat? Tijdens tentoonstelling Vaarwater stellen meer dan 60 kunstenaars hun werk – gaande van schilder- en beeldhouwkunst tot textiel en keramiek - tentoon in het SULBB gebouw.

3. CC De Werf - fotografie I theater I muziek

 • Waar? Molenstraat 51
 • Wanneer? Zaterdag van 13 - 16 uur, zondag en maandag 13 -18 uur
 • Wat? Een fototentoonstelling, waar 9 artiesten en evenveel unieke perspectieven samenkomen.

Live performances

Zondag 14 uur: Bo

Bo Janssens is 23 en zingen is haar grootste hobby. Ze trad al verschillende keren op in Aalst maar voor haar debuut op het De Werf-podium moet je op Kunstoevers zijn.

Zondag 15 uur: Rudi De Smet

Rudi is een eigenzinnige liedmaker en dichter met een verleden in theater. Kwinkslagen, hoogtes en bodems, ironie en sarcasme. En af en toe de bananenschil die alles onderuit haalt.

Zondag 16 uur: Tender Lion

Wim Van Den Borre en Nele De Neef brengen dromerige indiepop met een donker randje.

Zondag 17 uur: Bubbleboy

Muzikaal schippert Bubbleboy tussen artrock, artistiek verantwoorde synthpop en duistere new wave. Marcel Vanthilt steekt zijn bewondering voor de band niet onder caféstoelen of -banken.

Maandag 16 uur: BEECH

Voor wie houdt van licht psychedelische indiepop met een nineties vibe is dit een optreden dat je niet wil missen. Met hun charmante en melancholische gitaarliedjes die smelten als honing op de tong, laat BEECH je wegdromen naar een zomerse dag in de jaren ‘90.

Maandag 17 uur: Roeland & Birame

Roeland & Birame zijn twee jongemannen die al jaren met muziek bezig is en experimenteert met talloze genres. Laat je meeslepen door hun passie en vernieuwende performance op het podium.

Maandag 18 uur: Chroma Tree

Met de fusion jazz van Chroma Tree onder leiding van Karel Van Marcke waan je je zo in een New Yorkse jazz-lounge uit de seventies.

Icon Select

Zondag om 20 uur & maandag om 15 uur: BOCXS

Dit theaterstuk van Isaak Roeland verkent de thema's vasthouden en loslaten. De hoofdpersoon leeft een gecontroleerd, routinematig leven maar wordt nieuwsgierig naar de invloeden van buitenaf. Hij ontdekt een mysterieuze box vol externe invloeden.

Opgelet! Beperkte plaatsen voor BOCXS. Je reserveert hiervoor best een online plaats. Online reserveren kan vanaf 13u op zaterdag 18 mei. Dit is gratis. Liever fysiek reserveren? Dat kan vanaf zaterdag 18 mei aan de balie van CC De Werf.

Bubbleboy

4. Academie voor Beeldende Kunsten - expo

 • Waar? Nieuwbeekstraat 3
 • Wanneer? Zaterdag & zondag 13 - 18 uur 
 • Wat? De academie is de tweede tentoonstellingsruimte voor Vaarwater en thuis van expo Wonderlust. Wonderlust is afgeleid van wanderlust en neemt bezoekers mee op een reis vol verwondering.

5. Feestzaal oud stadhuis - muziek

 • Waar? Grote Markt 3
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag
 • Wat? Kom luisteren naar klassieke muziek, jazz en poëzie in de imposante Feestzaal van het voormalige Stadhuis. Via livestream geniet je op de terrasjes van de Grote Markt mee van de performances. 

Voor kinderen

Op zondag 19 mei kan je op de Grote Markt meewerken aan een zotte bamboeconstructie met kunstjeugdbeweging Bazart. Wordt het een sokkenboom, ruimtevoertuig, grappig dier of abstract kunstwerk? De mogelijkheden zijn eindeloos! Kinderen van 6 tot 12 jaar oud zijn welkom tussen 14 en 17 uur. Inschrijven is niet nodig.

Live performances

Zaterdag 15 uur: Appassimento

Karen Van der Weeën (viool) en Pieter van Ingelgem (piano) brengen een klassiek en neoklassiek repertoire waarbij je heerlijk kan wegdromen.

Zondag 15 uur: Nele Uyttendaele en Daan Jacob Jazzduo

Nele en Daan leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan de jazzafdeling van LUCA School of Arts, Campus Leuven. De warme, volle stem van Nele gecombineerd met Daan zijn uitstekende gitaartalent nemen je mee doorheen hun uitdagende jazzrepertoire.

Zondag 16.30 uur: Menuet Van Woorden

MVW is een literaire samenwerking die begon op een warme lentedag onder het afdak van CC De Werf. De leden leerden elkaar kennen op de Academie voor Podiumkunsten in Aalst.

Maandag 15 uur: Muzikale kruisbestuiving in Europa

De getalenteerde jonge garde Aalsterse pianisten Remi Callens, Vince Vreven en Arthur Van Praet, de laatstgenoemde samen met fluitist Wim Blontrock, brengen stukken van Haydn, Beethoven, Schubert, Chopin en Enescu.

Feestzaal Kunstoevers
Kunstoevers feestzaal

6. Utopia - expo I lezing

Zaterdag 20 uur: lezing 'Ensor: Meer dan maskers'

Waar? Utopiaplein 1

Wanneer? zaterdag 20 uur

Wat? Ensorkenner Dominique Gondry neemt je op sleeptouw doorheen het rijke oeuvre van maskerschilder James Ensor. André Van Schuylenbergh sluit mee aan en toont zijn fenomenale collectie papier-maché maskers. Deze mini-expo blijft te bezichtigen tot 31 mei in Utopia. Om de maskerhonger op te wekken kan je in Utopia vanaf 2 mei het werk van Aalsters textielkunstenaar Ferre Steppe terugvinden.

Opgelet! Beperkte plaatsen voor deze lezing. 

Donderdag 2 mei - vrijdag 31 mei: De kunstkamers van Utopia

Speciaal voor Kunstoevers licht Utopia zijn kunstkamers uit voor het grote publiek. Kunstenaars Annelien Vermeir, André Van Schuylenbergh, Jan De Nys, Charlotte Van Den Borre en Hans Temmerman prijzen er hun favoriete boeken aan.

Vind je 'jouw' lectuur niet in de kunstkamers? Stop jouw favoriet in de suggestiebus. Misschien vind je jouw boek binnenkort terug in het aanbod van Utopia.

 

 

7. Amok - muziek I workshop I poëzie

 • Waar? Esplanadestraat 
 • Wanneer? Zaterdag - maandag, 13 - 18 uur (expo) 14 - 16 uur (workshop)
 • Wat? Annelien Vermeir nodigde An Van Den Berghe, Kaat Pauwels en Maurice Staels uit om er hun werk te presenteren. De kunstenaars ontmoeten elkaar in de ruimte en geven, in relatie tot elkaar en de context, gezamenlijk de tentoonstelling vorm.
 • Tussen 14 en 16 uur kan je deelnemen aan een RISO workshop waarin je bijdraagt aan een ontwerp en RISO-print. Je ontwerp zal worden gebruikt voor de derde editie van het nieuwe Aalsterse magazine Manus. 
RISO Amok

Live performances

Zaterdag 20 uur: Jan Marcoen/The Leslies

Een solo-optreden van Jan Marcoen, de getalenteerde zanger-gitarist van indiepop band The Leslies, die de meeslepende nummers van de band tot leven zal brengen in Amok!

Zaterdag 21 uur: Matthias Van De Velde

Matthias brengt naast eigen gedichten een selectie van zijn favoriete gedichten.

Zaterdag 21.30 uur: Floris Francis Arthur

Floris verdiende al zijn sporen bij The Intergalactic Lovers en The Van Jets en brengt nu zijn eerste soloproject op Kunstoevers. Gewapend met enkel zijn gitaar mikt hij op het hart met doodeerlijke breekbare songs over angst, mislukken in de liefde en het verstrijken van de tijd.

Zondag 15 uur: A Bundle Of Djoy

A Bundle of Djoy is een akoestisch duo uit Aalst, bestaande uit gitarist Kim Van Stichel en zangeres/fluitiste Haike D’haese. Akoestische rock met invloeden uit post-rock, progressieve metal en folk.

Maandag 16.30 uur: Sharks Eat People Too

Straight outta de Pontstraat: een punkband in de breedste zin van het woord. Hun muziekstijl is een mix van hardcore, post-punk en metal met een vleugje shoegaze. Heb geen koudwatervrees en laat je verslinden door deze gehaaide band!

8. Cinema - muziek

Waar? Hopmarkt 13

Wanneer? zondag 

Wat? Cinema is dé verzamelplaats voor de Aalsterse jeugd. Zondagavond strijkt Kunstoevers er neer voor een avond vol opwindende muziek uit de 053-zone. Opwindende rock en hiphop en een techno live set van formaat.

Live performances

20 uur: Samaipata

Samaipata opent de feestelijkheden in Cinema met een bang! De Aalsterse band is vernoemd naar een dorp in Bolivia en is beïnvloed door nineties alternative rock, hardcore-punk en emo.

21.05 uur: My Friend the Atom

Deze bevaren band brengt een avontuurlijke variant van groove metal en grunge. De ervaring van de groepsleden laat zich opmerken in dit originele project dat zich moeilijk in een vakje laat plaatsen.

22.05 uur: Astrant

Astrant bestaat uit vijf Aalstenaars met een hart voor het hardere metallieke gitaarwerk. Vanuit inspiraties uit zowel hedendaagse metalgiganten als uit de aloude metalpioniers eigent de band zich een unieke maar toegankelijke stijl toe.

23.05 uur: The Bordershow

Na het metalgeweld nemen we deze avond wat gas terug en laten we ons bedwelmen door de psych-rock van de Aalsterse all-star band The Bordershow. Topmuzikanten met topliedjes.

00.10 uur: LEFWERK

Lefwerk is een Nederlandse hiphopgroep met een unieke sound. Hoewel geworteld in hiphop, gaat hun muzikale stijl verder dan de grenzen van het genre, met invloeden die reiken tot buiten de traditionele hiphopmuziek.

00.55 uur: MaxPacemaker

MaxPacemaker is het soloproject van Go March gitarist Philipp Weies, frontman van Go March en voormalig gitarist bij onze Aalsterse trots Intergalactic Lovers. MaxPacemaker brengt live geïmproviseerde techno op een modulaire synthesizer.

Cinema kunstoevers
Cinema aalst kunstoevers

9. Filatuur La Georgie - expo

 • Waar? vroeger fabrieksgebouw La Georgie, Gheeraerdsstraat
 • Wanneer? Zaterdag - zondag - maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? Het kunstcollectief MANUFEX bestaat uit 8 kunstenaars uit verschillende disciplines. Ze verkennen abstracte ideeën, maatschappelijke kwesties, politieke commentaren en persoonlijke belevingen. In hun installaties verwerken de kunstenaars alledaagse objecten op een onverwachte manier. Manufex onderzoekt met digitale kunstwerken nieuwe technologieën en mediavormen. Met het project WIRE//ERIW proberen ze de conventionele opvattingen over kunst en kunstwerken uit te dagen.

10. Kunstencentrum NW - expo

 • Waar? Houtkaai 15
 • Wanneer? Zaterdag & zondag: 13 - 18 uur
 • Wat? Hier kan je 3 tentoonstellingen zien die lopen tot en met zondag 26 mei.

Ritual in Transfigured Time

 Een tentoonstelling over dans, betovering en protest, vernoemd naar de gelijknamige kortfilm van Maya Deren. Met werk van Carlotta Bailly-Borg, Gaëlle Choisne, Maya Deren, Darius Dolatyari-Dolatdoust, Onyeka Igwe, (LA)HORDE, Ula Sickle en Bárbara Wagner & Benjamin de Burca.

Lucile Desamory. Untitledment

In Untitledment onderzoekt Lucile Desamory het terugkerende artistieke vraagstuk rond emancipatie en autonomie. Hoe kun je als kunstenaar een onontgonnen gebied creëren: een terrain vague, een verstilde, vloeibare ruimte tussen leegte en een autonome zone?

Info-angel presenteert zichzelf

Een archiefpresentatie met verhalen uit het progressieve verleden van Aalst en de Denderregio.

11. Rotor - fototentoonstelling

 • Waar? Parklaan 15
 • Wanneer? Zaterdag & zondag: 11 - 17 uur
 • Wat? Schrijver Dominique Willaert onderzocht in de zomer van 2022 de sociale woonwijken van de Denderstreek. Hij sprak met zo’n 120 mensen. Dit vormde de basis voor zijn boek “Niet alles maar veel begint bij luisteren”. Een reizende fototentoonstelling, samengesteld door fotografen Yasmina Besseghir en Freddy Willems, toont veertig foto’s die de thema’s uit het boek belichten. 

12. Fouji-Yama - video I muziek

 • Waar? Tragel, net voorbij viaduct
 • Wanneer? Vrijdag: 21 uur, zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? René Souvagie, de schipper van de rivierboot Fouji-Yama kreeg een doos vol filmpjes van zijn voorganger Eltje Hut in handen. Eltje laat ons verrassend mooie beelden zien van de Fouji-Yama in volle werking. Waar het schip vroeger geladen was met grind, potgrond, cement, graan, kolen en zelfs kunstmest, kan je nu genieten van een lading kunst en terwijl meevaren met de fouji-yama op de Rijn of de Seine.

Vrijdag 17 mei, 21 uur: The Acoustic Engine

Op de Fouji-Yama beginnen ze er vrijdag al aan. Eddy Piens en De Cammen nemen je mee op een boottrip doorheen de historie van de moderne muziek.

Zondag 19 mei, 17 uur: Patrick Yannssens

Schuif- en blaaswerken uitgevoerd door dit illustere underground duo.

Fouji Yama

13. Yukio Tani Aalst - expo | muziek

 • Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur

Locatie: Jan De Windtstraat 59

Hoofdlesgever Leslie van Jiu-Jitsu Club Yukio Tani Aalst zorgt voor een mooi aanbod van kunstwerken van onder meer Marina Cooman, Yves Fredrikx, Marc Quinteyn, Karolina Gotowska en Olena Polishchuk. Ook de kunst van Leslie zelf is te bezichtigen. Cover band Moxo zorgt met muziek voor extra sfeer op zaterdag, maandag en zondag.

Doorlopend worden er demo’s kata gegeven waarvan de choreografie doet denken aan dans. Voor wie kata nog niet kent kan je het volgens Leslie best omschrijven als een ingebeeld gevecht tegen 1 of meerdere personen die als afzonderlijke kunst kan beschouwd worden.

Optredens Moxo op zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei telkens om 14 uur, 15.30 uur en 17 uur.

 • Waar? Geraardsbergestraat 12
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? De tentoonstelling ‘Uit liefde voor de kunst' toont werk van 9 kunstenaars uit Aalst en omstreken. Een mix van schilderijen, tekeningen, foto’s en sculpturen. Voor hen is kunstcreatie een manier van leven met zijn vrijheid van zelfexpressie en een manier om emoties, reflecties en observaties te delen. Vandaar de naam van de expo: ‘Uit liefde voor de kunst’.

15. Galerij Van Schuylenbergh - tentoonstellingen

 • Waar? Nieuwbeekstraat 9
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? “3 x Van Schuylenbergh verschillend” biedt drie unieke perspectieven binnen één familie. Mattis toont nieuw, ongezien werk, André, brengt verfijnde stileringen met schilderijen en sculpturen en Gilles toont “ogenblikken in Aalst”, een collectie van werken op papier.
Galerij Van Schuylenbergh

16. Ateljee Tevree - expo eigen artiesten I workshop

 • Waar? Veldstraat 8
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? Ateljee Tevree toont werk van  kunstenaars die verbonden zijn met het Ateljee. Geniet van deze warme plek of maak het gezellig op het terras. Tijdens het weekend kan je er zelf aan de slag met posca stiften. Kom langs en geef mee kleur aan een werk in progress.

17. STAT - kunstinstallatie I schilderkunst I keramiek

 • Waar? Korte Zoutstraat 19
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? Christophe De Coninck presenteert de intrigerende installatie ‘Kan kunst ons redden?’ in zijn eigen vintage designshop STAT. Je ontdekt er ook schilderkunst, grafische kunst en keramiek van Roland Monteyne, Willy Ceyssens, Yves Rhayé, Wim Mechnig, Dordevic Miodrag, Hans Droesbeke, Paul De Bruyne en Maio Wassenberg.

18. Atelier Violettestraat 3 - beeldende kunst

 • Waar? Ingang gebouw via Dokter De Moorstraat 6
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? Een mix van beeldende kunst, van schilderijen tot installaties van kunstenaarscollectief K.O.M.A.! (Knock Out Modern Art of Kunst Onder Meerdere Artiesten). K.O.M.A.! gaat geen taboes uit de weg en heeft al indrukwekkende projecten gerealiseerd, waaronder de ‘druppelboom’, een gedenkplaats voor vroeggeborenen op de Aalsterse hoofdbegraafplaats.

19. Elektriekske - verrassende kunstobjecten

 • Waar? Eugeen Bosteelsstraat 50
 • Wanneer? Zaterdag, zondag & maandag: 13 - 18 uur
 • Wat? In 't Elektriekske vind je portie verrassende kunst en gezelligheid: Van zonnespiegels, lampen en vuurkorven uit gerecyclede materialen, over gedurfde schilderijen, de Banksy van Aalst tot breiwerk. 

Praktische info

Kunstoevers infopunt

Ontdek het centrale infopunt van Kunstoevers op de Grote Markt! In onze knalgele container vind je antwoorden op jouw Kunstoevers vragen, kleurrijke folders en de mogelijkheid om UiTPAS voordelen van Kunstoevers te ruilen.

Kunstoevers postbussen

Ontdek de magie van verbinding dankzij de Kunstoevers postbussen. Verspreid over verschillende locaties staan er postbussen (i.s.m. Utopia) klaar om jouw woorden gericht aan de kunstenaars te ontvangen. Laat je gedachten, complimenten of inspiraties achter op de door ons voorziene postkaarten. Jouw boodschappen vormen de brug tussen de creatieve geesten en het publiek.

UiTPAS

Ken je UiTPAS al? Met deze kaart spaar je UiTPAS-punten tijdens vrijetijdsactiviteiten. Die punten ruil je in voor toffe gadgets, kortingen en voordelen in Aalst, Vlaanderen en Brussel. Ook op Kunstoevers spaar je UiTPAS-punten op verschillende locaties. Ruil je punten in voor een hippe magneet of maak kans op een exclusief ontbijt in de Feestzaal.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten