trouwen in aalst

Wat zijn de voorwaarden om te kunnen trouwen?

De Belgische wet stelt verschillende voorwaarden om te mogen trouwen. 

Minimumleeftijd

De minimumleeftijd om te trouwen, is 18 jaar. De jeugdrechtbank kan die leeftijdsbeperking opheffen als daar goede redenen voor zijn.

Toestemming van de echtgenoten

Beide partners moeten vrijwillig toestemmen in het huwelijk. Een gedwongen huwelijk is dus verboden.

Afwezigheid van een huwelijksbeletsel

Huwelijken tussen personen die onderling een te nauwe bloed- of aanverwantschap hebben, zijn verboden. De koning kan, om gewichtige redenen, dat verbod opheffen. Zo'n verzoek moet gericht worden aan de minister van Justitie.

Verbod op bigamie

Iemand die al getrouwd is, mag geen ander huwelijk aangaan. Dat verbod geldt ook voor vreemdelingen die in België trouwen, zelfs als hun eigen nationale wet polygamie toestaat. Bigamie is een strafbaar feit.

Verbod op schijnhuwelijk

Een huwelijk waarbij de intentie van minstens één van de echtgenoten niet gericht is op het tot stand brengen van een duurzame levensgemeenschap, maar alleen op het verkrijgen van een verblijfsrechtelijk voordeel, is verboden.

De voorwaarden voor vreemdelingen worden bepaald door hun eigen nationale wet.

Icon Select

Bijkomende voorwaarde om te kunnen trouwen in Aalst

Om te kunnen trouwen in Aalst moet op de dag van de huwelijksaangifte minstens één van de aanstaande echtgenoten in Aalst wonen of ingeschreven zijn in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. 

Opgelet: een huwelijksaangifte is nog geen huwelijk.

trouwzaal aalst

Waar kan je trouwen in Aalst?

Trouwen gebeurt in Aalst in het stadhuis, in de trouwzaal, maar tussen mei en september is het op vrijdag en zaterdag ook mogelijk om te huwen in openlucht. Dat gebeurt aan de Japanse Tempelboom (ook wel de tuin van de eeuwige liefde), die zich naast het stadhuis bevindt.

stadhuis aalst

Hoeveel kost het om te trouwen?

  • dinsdag van 14 - 16 uur (gratis)
  • vrijdag van 13 - 15.30 uur (242 EUR)
  • zaterdag van 9.30 - 13 uur (242 EUR).

Huwelijksdatum reserveren

Icon Select

De eerste stap in de voorbereiding van de huwelijksplechtigheid is het vastleggen van de huwelijksdatum. 

Vanaf 1 jaar voor de geplande huwelijksdatum kan je vragen om de huwelijksdatum alvast te reserveren.

Is één van beiden niet in België geboren en/of heeft deze niet de Belgische nationaliteit? Maak dan eerst een afspraak.
(Afspraak: "Huwelijk in België met buitenlandse documenten")

De huwelijken vinden aaneensluitend plaats van zodra het eerste huwelijk die dag werd vastgelegd. Je kan dus wel een datum kiezen (op voorwaarde dat die datum nog vrij is) maar je kan niet altijd het uur van de plechtigheid kiezen.

Opgelet: om die dag ook effectief te kunnen trouwen moet ook de huwelijksaangifte in orde zijn.

Huwelijksaangifte

Icon Select

Ten vroegste 6 maanden en ten laatste 14 dagen voor de geplande huwelijksdatum moet je de huwelijksaangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar één van de aanstaande echtgenoten woont of ingeschreven is in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. Maak hiervoor een afspraak bij team Burgerzaken.

Enkel in uitzonderlijke omstandigheden (bijv. huwelijk in extremis waarbij één van de partners terminaal ziek is) kan het huwelijk vroeger dan 14 dagen na de huwelijksaangifte voltrokken worden. (Art. 165 Bw)

Opgelet: Dit is nog geen huwelijk.

Huwelijksplechtigheid

Icon Select

Op de huwelijksdag word je door de ambtenaar van de Burgerlijke stand in de echt verbonden. Vervolgens wordt de huwelijksakte opgemaakt en digitaal ondertekend.

De huwelijksakte bevat alle gegevens over het huwelijk van een persoon en geldt als bewijs van de huwelijksvoltrekking. De huwelijksakte wordt bewaard in de gemeente waar je in het huwelijk treedt.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten