Villa Botanica afhuren

Villa Botanica is het natuureducatief huisje in het stadspark. De Villa is open op elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 14 uur. Je kunt er een boekje lezen, een schepnetje of zoekkaart ontlenen, een folder verkrijgen over het stadspark en nog veel meer. Tijdens deze openingsmomenten staat er telkens een kleine knutsel- of doe-activiteit op het programma.

Vorige week Openingsuren van 22 juli 2024 tot 28 juli 2024 Next week
Maandag 22 juli 2024
 • Gesloten
Dinsdag 23 juli 2024
 • Gesloten
Woensdag 24 juli 2024
 • Gesloten
Donderdag 25 juli 2024
 • Gesloten
Vrijdag 26 juli 2024
 • Gesloten
Zaterdag 27 juli 2024
 • Gesloten
Zondag 28 juli 2024
 • Gesloten

Wat is Villa Botanica?

Enthousiaste vrijwilligers met een hart voor natuur heten je welkom in Villa Botanica: een plek waar je kunt ontdekken, spelen, knutselen en experimenteren. Het witte huisje in het stadspark vind je achter de serres op de Parklaan. 

Via de Facebookpagina van KlimaatneutrAalst kan je onze activiteiten makkelijk volgen. Neem een kijkje in het album waarin al onze foto's verschijnen om te zien wat voor leuks hier te beleven valt!

Activiteiten in de villa

 • zaterdag 6 januari: wollige winters
  In de winter beschermen we ons goed tegen de koude. Met een dikke winterjas, een muts over onze oren, weggemoffeld achter een sjaal en wollige handschoenen, wagen we ons buiten. Hoe beschermen de dieren zich eigenlijk tegen de koude? Hebben ze een natuurlijk jasje of helpen we hen een handje. Kom er alles over te weten in onze Villa.
 • zaterdag 3 februari: dieren & vermommen
  Carnaval, feest van het verkleden. Niet alleen mensen zijn creatief in het vermommen, maar ook dieren kunnen zich fantastisch vermommen. Sommige veranderen van kleur waardoor ze niet opvallen in hun omgeving, andere doen zich zelfs voor als andere dieren of planten. Maar waarom doen ze dat? Waarom zou een mier zich voordoen als panda? Of een krab als luipaard? Imiteren komt voor in heel het dierenrijk, om indruk te maken of om rivalen af te schrikken. In onze Villa leer je er alles over.
 • zaterdag 2 maart: het weer, 4 seizoenen in één dag

  Lentezon, maartse buien of aprilse grillen. Het weer bepaalt elke dag wat we aantrekken wanneer we buiten spelen of naar school vertrekken. Een zonnebril en lichte kledij bij mooi weer – een regenjas en laarzen op een slechte dag. Maar hoe zitten al die weerfenomenen in elkaar? We wanen ons voor een dag in een echt weerkundig laboratorium en nemen wolken, bliksemschichten en regenbogen onder de loep.

 • zaterdag 6 april: de lente
  Aaaah, de lente. Wie wordt nou niet gelukkig van het kriebelende gevoel van een nieuw begin? Zaadjes kiemen en groeien uit. Vogels bouwen een nestje om hun eieren uit te broeden tot kuikentjes. Welkom in de Villa voor een portie lentekriebels tussen 10 uur en 14 uur!
 • woensdag 17 april, 13 tot 17 uur: buitenspeeldag

  Hoe zien onze stad en onze aarde eruit in de toekomst? Hoe hopen we dat ze eruit zullen zien? Zullen onze huizen zelf energie opwekken en wonen we middenin een urban jungle? Wat zal er volgens jou op ons bord liggen, hoe zullen we spelen en ons verplaatsen? In de tuin van Villa Botanica gaan we op Buitenspeeldag creatief aan de slag om de wereld van de toekomst vorm te geven met Rode Aarde, een belevingsinstallatie om samen te spelen, te creëren en te dromen over een mooiere aarde. Droom jij mee?

 • zondag 21 april, 13 tot 17 uur: Erfgoeddag
  De Aalsterse natuur, waar wilde bijen en gedomesticeerde bijen zich “thuis” voelen... Dit jaar staat de Vlaamse Erfgoeddag in het teken van thuis. Op deze pagina lees je wat er allemaal te beleven valt in en rond onze villa.
 • zaterdag 4 mei: Moederdag

  Moederdag nadert en wat is er nu mooier dan samen met ons de natuur in te duiken en iets speciaals te maken voor jullie fantastische moeders? Op zaterdag 4 mei organiseren we een betoverende ochtend in Villa Botanica waar we samen op ontdekking gaan, knutselen en volop genieten van de natuur om ons heen. Laat je creativiteit de vrije loop.

 • zaterdag 1 juni: uitzonderlijke creaties in Villa Botanica
  1 juni gaan we ploggen! Weet jij wat ploggen is? Kom naar Villa Botanica en plog met ons mee. Na het ploggen knutselen we samen met het verzamelde afval. Maak jij een kunstinstallatie, tover jij een yoghurtpotje om tot een spelletje of knutsel jij een plantenpotje uit een oud melkkarton? Iedereen welkom tussen 10 en 14u.
 • zaterdag 6 juli:  dieren op reis
  Welke dieren gaan op ‘vakantie’? Sommige dieren reizen of migreren om te ontsnappen aan de koude winter, anderen gaan op reis voor romantiek of om lekker te smullen. Ze pakken hun koffers niet al te vol, alleen het hoognodige. Vaak maken ze onderweg ook wel eens een pitstop op speciale rustplekken, bv in prachtige wetlands of op warme eilanden.
  Wist je dat dieren hun weg vinden door gebruik te maken van verschillende navigatiemethoden? Ze volgen magnetische velden, herkennen landvormen of volgen de stand van de zon en sterren. Het is echt wonderbaarlijk om te zien hoe dieren elk jaar weer hun weg vinden naar hun eindbestemming.
 • zaterdag 3 augustus: de Olympische Spelen
  Is jouw kind een ware superheld in het stadspark? Laat hem zijn krachten meten met dieren tijdens onze avontuurlijke workshop! Van verspringen tot gewichtheffen, er is geen uitdaging te groot. 
  Kan jouw kind de dieren te slim af zijn? Ga de uitdaging aan en ontdek samen de geheimen van de natuur op een speelse en verrassende manier. Kom naar Villa Botanica voor deze onvergetelijke ervaring!
 • Zaterdag 7 september, 10 tot 16 uur: Viva Villa Botanica, een dag van avontuur en ontdekking! Voor jong en oud!
  Bushcraft is een avontuur dat iedereen kan beleven, ongeacht leeftijd. Van het maken van je eigen gereedschap tot het vinden van voedsel in de natuur, het is een spannende en leerzame ervaring. Ontdek de pracht van de natuur en leer hoe je kunt overleven met alleen je skills en je omgeving.
  Wat staat er op het programma? In de ochtend vertrekken we op een begeleide wildplukwandeling, waarbij we iets lekkers maken van wat we plukken. Inschrijven is noodzakelijk voor deze activiteit. Van 13 tem 16 uur hebben we verschillende workshops en activiteiten, zoals het maken van survival armbandjes, een workshop vuur maken en een camouflage workshop. Kom om de magie van bushcraft te ervaren en het wordt een dag om nooit te vergeten!

 • zaterdag 5 oktober: Velt wordt 50 jaar
  Andere locatie en uur – extra info binnenkort te vinden of facebook en website
 • zondag 6 oktober: Happy Herfst
  Andere locatie en uur – extra info binnenkort te vinden of facebook en website
 • zaterdag 2 november: week van de smaak
  Doe mee en ontdek lekkere activiteiten tijdens de Week van de Smaak! Wat is lekker eten en wat is goed voor jou én voor de aarde. Kom langs en laat je verrassen door alle lekkere activiteiten.
 • zondag 17 november, 14 tot 17 uur: kunstendag voor kinderen
  De Kunstendag voor Kinderen is weer daar! Zet je creativiteit in de schijnwerpers en laat je inspireren. Grijp die verf en penseel, en creëer adembenemende kunstwerken vol uniciteit. Laat je verbeelding de vrije loop en ontdek de verborgen talenten in jezelf. Het draait allemaal om plezier en zelfexpressie, dus doe mee en laat je verrassen door je eigen creativiteit. Kom langs en deel jouw kunst met ons, we kunnen niet wachten om te zien welke prachtige werken jullie gaan maken!
 • zaterdag 7 december: kerst in aantocht
  Kerstversiering is één van de meest plezierige aspecten van de feestdagen. Het brengt een feestelijke sfeer in huis en laat iedereen uitkijken naar Kerstmis. Er zijn talloze manieren om jouw huis te versieren, van schitterende kerstballen en glinsterende slingers tot prachtige kerstkransen en twinkelende lichtjes. Laat je creativiteit de vrije loop en maak gebruik van oude spullen die je nog hebt liggen. Versier glazen potjes, creëer zelfgemaakte kerstkaarten of maak een stijlvolle krans van dennenappels en linten. Trek je mooiste kersttrui aan en kom naar Villa Botanica, waar we samen aan de slag zullen gaan.

 

algemene info

Villa Botanica activiteiten
Villa Botanica adres

Waarvoor kan je terecht bij Villa Botanica?

Je kunt er een boekje lezen, een schepnetje of zoekkaart ontlenen, een folder verkrijgen over het stadspark en nog veel meer. Tijdens deze openingsmomenten staat er telkens een kleine knutsel- of doe-activiteit op het programma.

De natuurknutselworkshops zijn gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar, zijn gratis en je hoeft niet te reserveren. Ook volwassenen kunnen in Villa Botanica terecht. Je kan er informatie krijgen over de natuurgebieden of een natuurgidsje ontlenen.

Klasuitstappen

Ben je leerkracht en wil je met je klas gratis gebruikmaken van het huisje? Dat kan! Je vindt zeker inspiratie dankzij de aanwezige educatieve koffers en in het buitenklasje wordt je les des te leuker.

Lagere scholen kunnen (tegen betaling) een gids van Natuurpunt boeken om op ontdekking te gaan in het Osbroek of een andere natuurlocatie in Groot-Aalst. Er is een activiteit uitgestippeld voor elk niveau van het lager onderwijs, van kriebeldiertjes zoeken tot bomen meten.

Villa Botanica klas

Kan je Villa Botanica afhuren?

Scholen, buurtcomités, vzw's en verenigingen met natuureducatieve inslag kunnen de villa afhuren. Organiseer je een natuurwandeling, activiteit met buitenspeelgelegenheid, een workshop, infosessie of vergadering? Dan is de villa misschien wel jouw ideale uitvalsbasis.

Dat kan ten vroegste 1 jaar voor aanvang aan de UiTbalie in het Administratief Centrum of via zaalverhuur@aalst.be

Kostprijs (+ waarborg 250 EUR)*:

 • per uur: 10 EUR
 • per dagdeel (6 uren): 50 EUR
 • per dag: 75 EUR

* enkel voor non-profit organisaties met milieu-educatieve inslag en gratis voor Aalsterse scholen

Kan ik Villa Botanica afhuren?

Villa Botanica kostprijs
Villa Botanica Aalst
Icon Select

Natuur- en dierenliefhebbers gezocht

We zijn op zoek naar enthousiaste natuur- en dierenliefhebbers. Je bent het aanspreekpunt en organiseert natuuractiviteiten met een educatieve insteek (knutselmomenten, spelletjes, ….) voor jong en oud. Interesse? Dan kan je ons contacteren via onderstaande knop of je kan bellen naar 053 77 9300 (vraag naar Ann De Block van team Natuur en duurzaamheid).

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten