eenzaamheid

Uit een bevraging bij meer dan 300 Aalstenaars ouder dan 75 jaar blijkt dat de helft van hen matig tot ernstig eenzaam is. Een subjectief gevoel en een complex probleem waar velen zelf of in hun dichte nabijheid mee te maken krijgen. Daarom werken we vanuit ZorgLab mee aan heel wat initiatieven.

Project KORALE: samen werken aan de preventie van eenzaamheid

Stad Aalst werkt samen met een aantal partners aan het Interreg project KORALE. Het project focust op het uitwisselen van goede praktijken om eenzaamheid aan te pakken en te voorkomen. 

Wat houdt het project in?

De stad wil haar beleid rond eenzaamheid verbeteren. Eenzaamheid voorkomen en aanpakken op het niveau van het individu, het gezin en de omgeving, daar ligt de focus. De stad gaat:

  • Onderzoeken welke factoren een belangrijke rol spelen voor de vermindering van eenzaamheid op latere leeftijd.
  • Bestaande praktijken/methodieken verbeteren.
  • Toeleiding naar bestaande initiatieven versterken.

KORALE richt zich bij het aanpakken van eenzaamheid op twee doelgroepen: jongeren en ouderen. De stad werkt verder op de ervaringen en resultaten van vorige projecten rond eenzaamheid en buurtgerichte zorg. Samen met een aantal lokale partners wil ze een beeld krijgen van de huidige uitdagingen. De partners van dit project zijn Spanje, Portugal, Oostenrijk, Denemarken en Ierland. Elk van hen heeft ervaring in het opzetten van acties om eenzaamheid aan te pakken. 

Het project loopt van april 2024 tot juni 2028. Het project wordt gefinancierd door Interreg Europe. 

Inspiratiegids tegen eenzaamheid

Samen met design bureau Yellow Window en onze lokale stakeholders ging ZorgLab op zoek naar een manier vereenzaming bij thuiswonende senioren tegen te gaan. Vanuit deze samenwerking en de expertise van onze zorgverleners is het pilootproject 'Ik Leef Mee(r)' ontstaan. Een persoonlijke aanpak en een betere koppeling aan het bestaande aanbod. 

Ik Leef Mee(r) bestaat uit een soort 'stappenplan' of traject dat kan gezien worden als een lokaal samenwerkingsverband tussen bestaande dienstverlening.

Het staat symbool voor bewustzijn creëren en eenzaamheid herkennen. Het toont aan dat je meeleeft en dat je ook meedoet en je je engageert als zorgverlener, met een verbinding tussen formele en informele netwerken in Aalst. Het traject bestaat uit 6 stappen: van signalisatie, nodenanalyse, koppeling of doorverwijzing, eventuele begeleiding, een genomen actie, tot evaluatie. De verschillende stappen worden door lokale actoren opgenomen.  

Buren matchen op Ten Rozen

De vier immense appartementsblokken aan het einde van de Rozendreef bieden een thuis aan honderden Aalstenaars. Het gaat om een gemeenschap van tientallen verschillende nationaliteiten en achtergronden. 

Eenzaamheid, vervreemding en sociaal isolement zijn helaas woorden die in deze context passen. Daarom koos de stad deze buurt uit om het project Burenmatcher te laten proefdraaien.

Mensen met wensen en noden samenbrengen. Boodschappen doen voor iemand die niet goed te been is. Een potje meekoken voor iemand die daar niet toe in staat is. Of even op de kat letten terwijl jij weg bent… Zorgen voor meer  samenhang, dat is de doelstelling van Burenmatcher.

Buren verbinden met de Buurbel

Stad Aalst lanceert de Buurbel. De bedoeling is om buren die hulp vragen of bieden telefonisch met elkaar te verbinden. Heb je hulp nodig bij bijvoorbeeld een tuinklusje? Doe dan een beroep op de sympathieke buren van de Buurbel. Doe je graag eens een boodschap voor een buur? Stel je dan kandidaat als hulpgever. Buurbel je mee? Bel naar 078 25 04 13 of registreer je via de website van Give A Day.

Icon Select

Wat is ZorgLab eigenlijk?

ZorgLab Aalst is een proeftuin waar samen met burgers, ondernemers en zorgverleners oplossingen bedacht en getest worden die de gezondheid en zorgverlening ondersteunen.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten