Dat antwoord komt van Jurgen Cooman, Prins Carnaval 2009. Jurgen is lid van de Prinsencaemere, gesticht in 1972. Tom Vermeir, Prins Carnaval 2004, knikt instemmend. Hij vertegenwoordigt dan weer de Prinsengarde, een afsplitsing die het levenslicht zag in 1989 omdat de toenmalige Prins Carnaval het niet eens was met de werkwijze van de bestaande prinsenvereniging. Sindsdien heeft Aalst twee prinsenverenigingen. “Samenwerken? Nu niet, nooit niet en vanzeleven niet!”, klonk het toen. Maar het schijnbaar woelige water tussen de twee blijkt minder diep dan je zou denken.

Jurgen Cooman en Tom Vermeir

En hoe diep is ‘minder diep’ precies?

Tom: “De Garde is toentertijd gestart vanuit een ongenoegen, maar dat was van ver voor onze tijd. In het heetst van de strijd zullen daar zeker woorden zijn gevallen, maar nu ligt daar niemand nog van wakker. We zijn met z’n allen ouder en wijzer geworden. Pas op, we zijn nog steeds een bende ego’s bij elkaar, maar er is al veel veranderd. We steken geen energie in vetes.”

Jurgen: “Het beste voorbeeld is Yordi Ringoir, Prins Carnaval 2023. Hij besloot lid te worden van zowel de Caemere als de Garde en dat kan perfect. Een  samensmelting van beide verenigingen zal er niet gauw komen, daarvoor zijn we met te veel, en er zijn ook wat verschillen in de werking. Maar ik pleit voor het delen van talent en ervaring. Samen zouden we een Sportpaleiswaardige show in elkaar kunnen boksen.” 

Een mooi voorbeeld daarvan is het Oilsjters Zangpalois?

Jurgen: “Ja, dat is een groot zangfeest met een zestigkoppig live-orkest waar Aalsterse carnavalsmuziek centraal staat. De Caemere organiseerde dit, maar we deelden het podium met prinsen van de Garde. Dat was een logische keuze: het publiek wil alle hits en klassiekers horen, ongeacht de prinsenvereniging waartoe de uitvoerder behoort. De plannen voor een volgende editie liggen klaar.”

Tom: “Zulke crossovers juich ik toe. Ook daarbuiten werken leden van onze verenigingen samen, in campagneteams van kandidaten Prins Carnaval bijvoorbeeld. Het staat iedereen vrij te supporteren voor een bepaalde kandidaat. Je mag enkel nooit tégen een kandidaat zijn.”

Zijn jullie vaak te spotten in zulke campagneteams?

Jurgen: “Ik wel. Nu hielp ik kandidaat Seppe, omdat zijn vader (Chris Baeten, Prins Carnaval 2003 red.) lid is van de Caemere en Seppe er ook opgroeide. Maar ik schrijf eigenlijk nog meer liedjes voor carnavalsgroepen dan voor kandidaten. Zelf ben ik ook lid van de carnavalsgroep Beschomt.”

Tom: “Ik werk niet meer mee in campagneteams en loop ook niet meer mee in de stoet. Ik amuseer me met het presenteren van de verkiezingsshow en de zondagsstoet op de Grote Markt. Ik schrijf en zing wel veel liedjes voor carnavalsgroepen en ik ga bij verschillende groepen helpen in de werkhallen bij het uitspuiten van de wagens. Ze hebben me altijd bij mijn pietje door zulke dingen te komen vragen bij een drankje in mijn horecazaak, (Metje Maria in Haaltert, red.)  kan kan ik onmogelijk weigeren. (lacht)”

En dan hebben jullie het nog niet gehad over jullie werk voor de shows van de prinsenverenigingen. Beiden hebben de komende weken een show in CC De Werf.

Jurgen: “De Caemere bracht eind november al zijn jaarlijkse show. Het thema dit jaar was ‘nor de mert’. Ik schreef mee aan de sketches en zorg voor de structuur van de show. Zelf sta ik weinig op het podium.”

Tom: “Ik neem de bindteksten van onze show ‘ter was insj…’ voor mijn rekening, schreef een aantal liedjes en zing er ééntje. Onze voorstellingen staan op 6, 7 en 8 december gepland.”

In maart 2025 zullen we Prins Carnaval 2024 Vincent met een ludiek inwijdingsritueel onthalen

Jurgen
Jurgen Cooman

Ik hoor tot nu toe vooral veel gelijkenissen. Waar zit het verschil tussen de Caemere en de Garde?

Jurgen: “Het verschil zit hem in de shows die we maken. De Caemere brengt elk jaar een voorstelling. De nadruk ligt op humor en plezier maken, minder op kostuums of wauw-gehalte. Wij beginnen met de voorbereidingen in maart, leggen in mei onze liedjes vast en werken op de maandelijkse vergaderingen onze sketches uit. In september starten de eerste repetities en drijven we het tempo op. Het gaat er losjes aan toe, waardoor onze première al eens een generale repetitie lijkt, maar uiteindelijk valt alles wonderwel in de plooi. De show van De Garde ziet er helemaal anders uit: het is een totaalspektakel.”

Tom: “Sta mij toe te zeggen dat het bij de Caemere niet zo nauw steekt als bij ons. (lacht) Het klopt dat wij meer planning en discipline aan de dag leggen. We  besteden ook meer aandacht aan de kostumering en decors. Maar we kunnen ons dat permitteren omdat wij slechts elke twee jaar op de planken staan, dus je mag dat niet vergelijken. Al moet ik wel zeggen dat de discipline van de show een uitzondering is. Voor de rest hebben we een anarchistisch kantje.”

Jurgen: “Er zitten veel gelijkenissen in ons werkjaar. We brengen muziek uit, organiseren elk jaar een nieuwsjaarsviering en gaan samen op uitstap.”

Tom: “De Garde gaat bijvoorbeeld elk jaar vissen, bij wijze van teambuilding.”

En dan hebben jullie elk ook nog een Prinsendag.

Jurgen: “Elk apart, met een week verschil. De Caemere viert de zaterdag na carnaval, de Garde de zaterdag erop. De Prinsendag is een ludieke zitting waar iedereen naartoe mag komen. En als de afscheidnemende prins op het einde van zijn jaar beslist om toe te treden tot een prinsenvereniging, dan krijgt hij daar ook een ludiek inwijdingsritueel dat hij moet ondergaan. In maart 2025 zullen we Prins Carnaval 2024 Vincent ook zo onthalen.”

Tom: “Toen ik toetrad tot de Garde, moest ik in een doodskist opgebaard liggen. Iedereen moest mij komen begroeten en kreeg een rouwprentje. De inspiratie voor die actie haalden ze bij mijn nummer ‘Carnavalist tot in de kist’ (op de tonen van Voici Les Clés van Gérard Lenorman, red.).”

Tom Vermeir

Ik amuseer me met het presenteren van de verkiezingsshow en de zondagsstoet op de Grote Markt.

Tom

Hoe beslis je als prins of je naar de Caemere of de Garde gaat?

Jurgen: “Je kiest op gevoel en op de rol die je wil spelen. Mijn vader was al betrokken bij de werking van de Caemere, dus ik voelde me daar al thuis.”

Tom: “Ik koos voor de Garde omdat mijn tegenkandidaat, Michel Picqueur, werd gesteund door de Caemere. Maar ik ben niet moeilijk, ik had bij de Caemere ook  kunnen marcheren. Beide verenigingen doen hun best om de nieuwe prins in te lijven. Zo brengen we hen een bezoek en een cadeautje als blijk van waardering. Dat deden we ook al bij onze nieuwe prins Sjalen (Karel Van De Winkel).”

Bij welke prinsenvereniging zou Prins Sjalen het beste passen?

Jurgen: “Het is een klasbak en hij barst van het talent. Hij heeft een hele eigen stijl en volgt zijn eigen visie. Die houding past perfect bij de Caemere.”

Tom: “Tut, tut. Hij bracht tijdens zijn verkiezingsshow een verhaal dat van begin tot einde klopt, en alles leek heel spontaan terwijl hij wel vaak gerepeteerd heeft. En zijn show durven beginnen met een scheet… Typisch de Garde!”

Jurgen: “Het is niet dat we de tussenstand bijhouden hoeveel prinsen voor onze vereniging, dan wel voor de Garde kiezen. Maar wij zijn wel de grootste en de mooiste vereniging. (lacht)”

Tom: “Wij de sympathiekste.”

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten