Wijkinspecteurs Karolien en Marnix
Wijkinspecteurs Marnix Brusselmans en Karolien Simon

In volle zon wachten Marnix Brusselmans (63) en Karolien Simon (42) ons op in het Begijnhof. “Ik kom hier dikwijls om tot rust te komen en om mijn hoofd leeg te maken,” vertelt Marnix. “Onder de middag eten heel wat studenten hun boterhammen op deze plek. Maar achtergelaten afval ga je hier zelden zien. De studenten weten dat dat niet kan, daar zorg ik persoonlijk voor.” Na 21 jaar op interventie trok Marnix het veld in als wijkinspecteur in de wijk Capucienen. “Intussen ben ik 20 jaar wijkinspecteur en nog steeds doe ik dat met volle overgave. Wijkinspecteur is de job van mijn leven. Je komt met alle lagen van de bevolking in contact en dat blijft me boeien.”

Aalst is opgedeeld in vier wijken in het centrum en vier deelgemeentewijken. Om elke wijk optimaal te bedienen, streeft de politie ernaar om één wijkinspecteur te voorzien per 3 000 inwoners. Karolien Simon startte ls wijkinspecteur in het centrum van Aalst en maakte 5 jaar geleden de overstap naar Nieuwerkerken. “In  Nieuwerkerken zijn we met twee inspecteurs in duobaan. Als wijkinspecteurs dragen we hetzelfde uniform als onze collega’s op het terrein zoals onze dienst Interventie en dienst verkeer. Maar wij rijden regelmatig rond in de buurt en vormen zo een makkelijk aanspreekpunt voor een burger die iets te melden heeft. Dat bespaart een rit naar het commissariaat. Als wijkinspecteur krijg je de tijd om informatie te vergaren binnen je wijk en om zo een netwerk uit te bouwen van vertrouwenspersonen.”

Kleine problemen, grote ongenoegens

De kerntaken van een wijkinspecteur zijn niet in één woord te vatten. Binnen het takenpakket hoort de veiligheid waarborgen binnen de wijkomgeving, rijverboden betekenen, verhoren afnemen en inwoners opvolgen die onder voorwaarden vrij zijn. Een wijkinspecteur luistert ook naar de verzuchtingen van bewoners. Dat gaat dan over problemen zoals sluikstorten, dubbel parkeren, burenruzies of andere samenlevingsproblemen. Kleine problemen die voor groot ongenoegen zorgen. “Wie getuige is van een hevige burenruzie belt het best meteen naar het nummer 101”, vertelt Karolien. “Binnen het korps zijn het dan de interventieagenten
die moeten uitrukken. Zij blussen de brandjes en nemen de dringende zaken op zich, we noemen hen de ‘brandweerpolitie’. Maar burenruzies moeten verder worden opgevolgd en dat kan interventie niet doen. Als wijkinspecteur blijven wij wél in contact met de betrokken partijen. Een aantal weken geleden heb ik enkele buren rond de tafel gekregen omdat er al maandenlang strubbelingen waren rond hondengeblaf. Ze hebben met een omhelzing afscheid genomen.”

Gebrek aan communicatie

“Karolien is expert in burenbemiddeling binnen ons team”, vult Marnix aan. “Maar als onze inspanningen niets opleveren, ondernemen we stappen naar het vredegerecht. Vaak is het gebrek aan communicatie de boosdoener. Als we erin slagen om de betrokken partijen te laten praten met elkaar, is het probleem meestal al opgelost. Het zijn kleine dingen die wij kunnen doen, maar die van groot belang zijn om de wijk leefbaar te houden.”

“Als wijkinspecteur ben je niet louter sociaal en vriendelijk, maar ook scheidsrechter”

Marnix
Wijkinspecteur Marnix Brusselmans

Bron van informatie

Bij verhuis naar een nieuwe woning controleert de wijkinspecteur of je effectief op je nieuwe adres woont. Deze controle gebeurt onaangekondigd. “Bij 80% van de gevallen is zo een woonvaststelling een formaliteit. Maar als er geen meubels staan en er geen kledij in de kasten hangt, gaat er wel een belletje rinkelen”, zegt Marnix. “Bij die controles vergaren we als wijkinspecteur heel wat informatie zoals contactgegevens, info over het werk en de school van de kinderen, details van het pand... Al deze info wordt verzameld in een database die kan dienen voor de recherche, mocht het nodig zijn. Het interessante aan deze job is dat je bij alle lagen van de bevolking terecht komt. Bij inwoners die op je neerkijken, bij mensen onderaan de maatschappelijke ladder...Helaas kennen we niet iedereen in onze wijk, het is hier een komen en gaan. Met het hele team van wijkinspecteurs moeten we momenteel maar liefst 6 500 adreswijzigingen verwerken, we zijn dus nog even zoet.”

Doorgeefluik

“Als wijkinspecteur zijn we dikwijls doorgeefluik”, vult Karolien aan. “Onlangs kreeg een collega wijkinspecteur te horen dat de recherche een huurhuis in haar wijk wilde binnenvallen. Met medewerking van de wijkinspecteur kreeg de recherche een gedetailleerd plan van het huis met al de in- en uitgangen én zelfs de sleutel van het pand. Voor hetzelfde geld beukten ze de deur van de woning in, en was er heel wat schade ten koste van de eigenaar.”

Wijkinspecteur Karolien Simon

“Een aantal weken geleden namen ruziënde buren met een omhelzing afscheid nadat ik ze samen aan tafel kreeg”

Karolien

Een job met meldingsplicht

Een wijkinspecteur kan niet elk probleem op eigen houtje aanpakken. “Als wijkinspecteur zijn we allen enorm sociaal en vriendelijk,” zegt Marnix. “Maar we zijn geen sociaal assistenten hé. Wel scheidsrechters. We moeten consistent blijven en durven optreden. Als we bijvoorbeeld bij een huisbezoek merken dat er schimmel op de muren van de kinderkamer staat, dan hebben we meldingsplicht. We zorgen ervoor dat de juiste partners op de hoogte worden gebracht om dit probleem aan te pakken. Een ander voorbeeld is het vermoeden van een prostitutiehuis in mijn wijk, gebaseerd op signalen van buurtbewoners. Ook zoiets los ik niet alleen op.”
Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. “Laatstejaarsstudenten uit de Pontstraat spraken me laatst aan en vertelden dat ze me nog kenden van vroeger, toen ik hen als kleuters hielp oversteken”, vertelt Marnix trots. “Zoiets motiveert me om door te gaan. Ik zou dit werk voor geen geld willen missen. Als ik ooit met pensioen moet, vraag ik de zonechef om een flexi-job als wijkinspecteur. Dat meen ik. (lacht)”

Wie is je wijkagent en hoe hem of haar bereiken?

Dat kom je te weten op de website van de Lokale Politie. Vul je straatnaam en huisnummer in en ontdek alle contactinformatie van jouw wijkinspecteur. Of bel naar 053 85 55 55 voor meer info.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten