Luchtbeeld van de watertoren

In 1927 werd de eerste watertoren in gebruik genomen, maar de huidige toren staat er sinds 1957. Een aantal jaren geleden werd hij grondig gerenoveerd en aan de buitenkant voorzien van blauwe ledverlichting, waardoor hij ’s avonds prettig oplicht. “In het werkingsgebied van Farys dat zich uitstrekt over Vlaams Brabant, West- en Oost-Vlaanderen zijn er nog iets minder dan 30 watertorens”, vertelt Stefaan De Schuijmer, coördinator technische gebouwen bij Farys. “Nieuwe torens worden in principe niet meer gebouwd door de hoge kostprijs. Puur theoretisch gezien zou je zonder watertoren kunnen, maar de toren heeft ook een functie als buffer. Bij grotere verbruiken zoals de dagelijkse ochtendpiek wordt dit hierdoor opgevangen. De watertoren van Aalst heeft een volume van 1 000 m³ of 1 miljoen liter drinkwater.Dat lijkt vrij groot.” Maar via de watertoren  ordt drinkwater aan +/- 10 000 gezinnen geleverd. Hier passeert dagelijks ongeveer drie miljoen liter drinkwater.”

Stefaan De Schuijmer van Farys

Van Maas tot waterkraan

Stefaan loodst ons binnen in de beveiligde site. Er is naast toegangscontrole ook camerabewaking en je hebt verschillende sleutels nodig om tot boven te geraken. “Die beveiliging is logisch”, legt Stefaan uit. “Farys staat dagelijks immers in voor kwalitatief drinkwater en enkel bevoegde personen mogen de installatie betreden.” 

De poorten van de watertoren gaan open en plots bevinden we ons onder die gigantische paddenstoel met zijn acht eerder slanke poten. Binnenin betreden we een holle ruimte en dan nemen we het keldertrapje naar beneden. Naar de machinekamer. “Hier komt het water binnen en buiten via twee pijpleidingen”, gaat Stefaan verder. “Alles gebeurt geautomatiseerd. Er is ook nog een derde buis, dat is de ‘leeglaatleiding’ die, zoals het woord het zegt, voorzien is om het waterreservoir leeg te laten lopen mocht dat ooit nodig zijn voor onderhoud bijvoorbeeld.

Via de eerste buis, de vulleiding, wordt de toren constant bijgevuld. Dat water is afkomstig uit de Maas dat via het Albertkanaal, een waterloop die Antwerpen met Luik verbindt, uiteindelijk via een heel netwerk aan leidingen in Aalst toekomt. Via de tweede buis loopt het leidingwater naar de klanten.” Stefaan merkt onze verwondering op. “Veel Aalstenaars krijgen dus inderdaad gezuiverd water uit de Maas uit de kraan”, gaat hij verder. Farys controleert hiervoor dagelijks de kwaliteit van het leidingwater. Naast de waterleidingen vind je in de toren ook kabels en servers van de operatoren Proximus, Orange, Base en van Norkring, een aanbieder van digitale televisie- en radio-uitzendingen. Hun masten blinken op de hoge toren.

Machinekamer in de watertoren

In de machinekamer komt het water binnen en terug naar buiten via de twee groene buizen.

Wenteltrap in de watertoren

Een smalle wenteltrap brengt je naar de top van de toren.

Waterreservoir watertoren

Onder deze laag beton zit het kolkende water in een groot reservoir.

48 meter hoog

We volgen de waterleidingen naar de top. Het water wordt naar boven gestuwd en komt terecht in de koepel, in een kale ruimte met in het midden een gigantische
betonnen waterkuip. De wenteltrap ernaartoe is niet zo’n aanrader voor mensen met hoogtevrees, want rechts van de leuning gaapt de diepte. We onderdrukken
de gedachte aan een nieuwe invulling voor het woord ‘waterval’. Via een tussenplatform en een volgende wenteltrap beland je bovenop het kolkende waterreservoir. Maar de klim naar 48 meter hoogte loont wel de moeite als je een fenomenaal uitzicht over Aalst wil. 

Luchtbeeld van de watertoren

Watertorenstraat 1

De wenteltrap brengt ons terug op de begane grond en een mens krijgt dorst van zoveel water. Een drankje in ‘Marmaris’ lijkt ons dus geen slecht idee. Geen vliegticket nodig, het café in de Watertorenstraat nummer 1 is gewoon genoemd naar de Turkse stad. Al lees je dat niet van de gevel af. Nog niet zo lang geleden heette dit café nog La tour d’Eau. De zon schijnt verleidelijk op het terras van uitbater Yusuf Suleyman, die de zaak samen met zijn vrouw Albena runt. De rust is er heerlijk, maar voor Yusuf mag het wat meer zijn. “Het is té rustig”, zegt hij met enige bezorgdheid in zijn stem. “Ik woon nu 13 jaar in Aalst en de laatste 6 maanden hou ik dit café open, maar de tijden zijn sinds corona veranderd. Er komt helaas minder volk buiten en er is meer thuisconsumptie.

Hopelijk wordt 11 november een goeie dag tijdens de Jaarmarkt en leren nieuwe klanten het café kennen. Ik heb me voorgenomen om het toch nog enkele maanden een kans te geven.”

Misschien kan de Goede Sint daar wel voor zorgen?

Albena en dochter van café Marmaris

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten