Piëdestal: Nicolas Keppens

Aalstenaar Nicolas Keppens (35) heeft een neus voor goede verhalen. Recent zorgde hij met zijn mural ‘De Wolharige Neushoorn’ voor originele streetart op de goederenlift van CC De Werf. Alsof onze Piëdestal halen nog niet volstaat, wacht de creatieve regisseur binnenkort misschien nog iets veel groters: een Oscar-nominatie voor de kortfilm 'Beautiful Men'!

Nicolas Keppens

In de praktijk: huisartsen aan het woord

Op de lijst van de knelpuntberoepen: het beroep van huisarts. Te weinig werkzoekenden op de arbeidsmarkt? Zijn de arbeidsomstandigheden niet ideaal? Aalst telt 80  huisartsen, onder wie Marc Amant (65) en Anke Houtman (40). Ze draaien al even mee in de eerstelijnszone en houden van hun beroep, maar ze (h)erkennen ook de problematiek. Welke remedie schrijven zij voor?

Huisartsen aan het woord

Kinderpsychologen in kinderdagverblijf Oogappel

"Doe ik het goed?”, is een vraag waarmee veel ouders worstelen. Een kleuter die vaak boos wordt. Een baby die veel huilt. Een peuter die niet wil eten… “Wat scheelt er toch?” Met dergelijke hulpkreten worden kinderpsychologen Hilde Lenaerts en Gwen Taylor geregeld geconfronteerd. Sinds één jaar vind je hen een halve dag per week in kinderdagverblijf Oogappel, waar ze als eerstelijnspsycholoog (ELP) samen met zwangeren en gezinnen met kinderen tot 6 jaar op zoek gaan naar hulp op maat. “Het is belangrijk om met mildheid naar jonge kinderen te kijken.”

Gwen en Hilde, kinderpsychologen in Oogappel

Brooddoosnodig: "Een lege brooddoos is een belangrijk signaal"

Een schrikwekkend cijfer. 11% van de kinderen groeit op in armoede, ook in Aalst. En een lege portemonnee betekent vaak ook een lege maag. Voor ouders maar ook voor kinderen. Daarom starten de stad en Mensen voor Mensen het project ‘Brooddoosnodig’ in vier Aalsterse scholen. Dat is een initiatief van vzw Enchanté dat over heel Vlaanderen ingang vindt. “Ons doel is niet enkel om brooddozen te vullen, maar ook om ouders de weg te wijzen naar broodnodige structurele hulp.”

Nele Buyl van project 'Brooddoosnodig'

De Watertoren: "Het water uit je kraan? Dat komt uit de Maas"

Luchtbeeld van de watertoren

Toeval bestaat niet. Wanneer we ons met de fiets door het Aalsterse verkeer wurmen, rijden we een tijdje achter een bestelwagen met een sticker van carnavalsgroep ‘De Toerenbijoekes’. Dit ‘torenjuweeltje’ wijst me de weg naar de Watertorenwijk, waar de 48 meter hoge watertoren al bijna 100 jaar een landmark is voor onze stad. Op 11 november zal het aan de voet van deze betonnen kolos weer gonzen van de activiteit, want dan is het Jaarmarkt. Maar wat doet zo’n watertoren eigenlijk? En hoe ziet die  er vanbinnen uit? “Watertoren, watertoren open u” prevelen om daar achter te komen, hielp niet. De sleutelbos van Stefaan De Schuijmer van Farys gelukkig wel. “Het water uit je kraan in Aalst? Dat komt uit De Maas.”

Lees CHIPKA november online

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten