Emily Mortier & Daan Zwaenepoel (Gemeenteraadsels)

Een jaar geleden, in september 2023, zijn jullie gestart met de podcast ‘Gemeenteraadsels’. Hoe is dat idee ontstaan?
Daan: “Ik was net verhuisd naar Aalst en moet nu dus voor de eerste keer hier stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wilde goed op de hoogte zijn en was sowieso al geïnteresseerdin politiek. Net als Emily, die ik kende via de scouts.”
Emily: “Eerst zijn we samen de gemeenteraad beginnen te volgen. We speelden dan de laatste zitting af op groot scherm en gaven commentaar. Al snel kwam het idee: we willen dit ook delen met anderen. We zijn toen gaan aankloppen bij de voorzitter van de gemeenteraad en twee maanden later was de podcast een feit. intussen zitten we aan zo’n 30 afleveringen.”

Hoe gaan jullie te werk?
Emily: “We geven onszelf één week om een aflevering af te krijgen. Die start uiteraard op dinsdag van de gemeenteraad. We zitten dan aandachtig tussen de mensen van de lokale pers. Nadien gaan we elk aan de slag met de grote thema’s uit de zitting, die we herbeluisteren en uitwerken.”
Daan: “Op zaterdag komen we samen voor de opname, om 7 uur ’s ochtends al. Eén van de kamers van m’n huis bouwden we om tot studio, met van die eierdozen voor de akoestiek. Tegen 10 uur worden we verwacht bij City Music, waar we vooruitblikken op de nieuwste aflevering. Nadien begint de montage, want tegen dinsdag moet de aflevering op Spotify staan. ‘Gemeenteraadsels’ is niet gescript, het is geen afgelikt product. We willen bewust dicht bij de luisteraar staan, zoals er op café over politiek gepraat wordt. Zonder de drank dan, het blijft 7 uur ’s ochtends. (lacht)”
Emily: “We blijven wel neutraal en stellen elke partij in vraag. Probeer ik een interpellatie van de oppositie te kaderen, dan gaat Daan die vanuit de meerderheid benaderen. We mikken echt op alle Aalstenaars. En ook niet enkel op jongeren.”

De gemeenteraad dichter bij de burger brengen is óók een vorm van politiek

Daan Zwaenepoel

Leeft politiek bij jullie generatie?
Emily: “In onze bubbel wel, maar daar zijn we ons ook hard van bewust. We merken, niet alleen in Aalst, dat er een groeiend wantrouwen is in het beleid. Nochtans is er niks zo tastbaars als lokale politiek. e gemeenteraad is de kortste weg om iets te veranderen in de stad. Je stad komt echt tot leven als je weet welke keuzes er achter bepaalde gebouwen of maatregelen zitten.”

Er is dit jaar geen opkomstplicht meer. Waarom zou je toch moeten gaan stemmen?
Daan: “Anders mag je de komende zes jaar niet zagen over politiek. (lacht)”

Wat zijn jullie van plan in aanloop naar de verkiezingen?
Daan: “In onze nieuwe reeks ‘De Kieskring’ krijgt elke partij de kans om z’n standpunten uit de doeken te doen. We maken ook zelf analyses van de campagnes, de flyers in de brievenbus of de huisbezoeken. In de week voor 13 oktober willen we elke dag een korte aflevering releasen.”
Emily: “In het verkiezingsweekend wordt ‘Gemeenteraadsels’ méér dan een podcast. Er komt een stadswandeling waarin de impact van gemeentepolitiek duidelijk wordt, een debatavond voor kopstukken en -30’ers én een debatworkshop. Op zondag openen we een verkiezingscafé en spelen we reporter bij de winnende en verliezende kampen.” 

Jullie staan zelf niet op een lijst. Zijn jullie gevraagd?
Emily: “Nee, al hadden we dat ergens wel verwacht. (lacht) Misschien bewust niet, omdat ze willen dat we minstens nog zes jaar doorgaan.”
Daan: “Eerlijk? Ik vind het heel leuk om aan de zijlijn te staan. Door de gemeenteraad dichter bij de burger te brengen, doe je ergens óók aan politiek.”

Gemeenteraadsels beluisteren of bekijken

Je kunt Gemeenteraadsels beluisteren op Spotify en bekijken op Youtube. Alle updates lees je op hun Facebook en Instagram.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten