Isabelle Van den Nest en Louis Van den Hauwe zijn de coördinatoren van BIN Hofstade en BIN Dender Noord. Isabelle nodigt ons uit in haar woning aan  industrieterrein Dender Noord. Politionele preventiemedewerker Peter Pollet is ook van de partij. “Met een BIN verhogen we het veiligheidsgevoel, voorkomen we criminaliteit en zorgen we voor informatie-uitwisseling tussen een hele buurt en politie. Dat is de sterkte van een BIN.”

Isabelle, Louis en Peter van BIN Dender Noord

Kappa-bende

Peter legt uit dat buurtinformatienetwerken (BIN) altijd vanuit de buurt zelf ontstaan. “In 1994, toen de ‘Kappa-bende’ een golf van ramkraken veroorzaakte in winkels in de grensstreek van West-Vlaanderen, organiseerden handelaars zelf patrouilles. Dit dreigde te escaleren, waardoor de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken ingreep en samenwerkingsnetwerken tot stand bracht tussen lokale overheden, buurtbewoners en de politie. In 2011 werd het eerste BIN in Aalst opgericht in het Wijngaardveld, op verzoek van enkele zaakvoerders die te kampen hadden met overlast en inbraken. Tijdens overleg bleek dat veel bedrijven zelfs niet op de hoogte waren van elkaars ervaringen. Daarom is communicatie dé sleutel in een BIN, waar buurtbewoners en politie voortdurend informatie en tips uitwisselen.”

Burgers zijn de ogen van de politie

Isabelle

Rood-wit-blauwe verkeersborden

Aan het begin van iedere wijk is er een verkeersbord geplaatst dat verwijst naar de aanwezigheid van een BIN in die wijk. Op het verkeersbord staat te lezen ‘Buurt
Informatie Netwerk, samen zorgen we voor veiligheid’. “Het gebied van BIN Hofstade omvat de volledige deelgemeente", vertelt Isabelle. “De bedoeling is om heel het grondgebied van Groot-Aalst in verschillende BIN's te stoppen. Momenteel zit het centrum hier nog niet onder, omdat daar nog geen geëngageerde stuurgroep is, maar daar komt zeker verandering in.”

BIN-netwerk bord
Politionele preventiemedewerker Peter Pollet
Isabelle en Louis namen initiatief voor het BIN Dender Noord

Gratis lid worden

“Je bent als bewoner niet automatisch lid van een BIN, we werken met inschrijvingen via het aansluitingsformulier op de website van Stad Aalst en Politie Aalst”, zegt Peter. “Momenteel telt BIN Hofstade 168 leden en BIN Dender Noord 76 leden. Alle leden van de BIN krijgen een sticker om aan de brievenbus of het raam te bevestigen. De sticker heeft hetzelfde logo als de BIN-verkeersborden.”

Bel 112 bij de minste twijfel

“De reflex om naar de politie te bellen bij een bepaald misdrijf of verdachte situatie is helaas niet altijd de eerste”, vertelt Peter. “Dikwijls verschijnen er nog eerder foto’s of video’s op sociale media vooraleer de politie op de hoogte wordt gebracht. Veiligheid begint bij betrokkenheid, al wie de stap zet naar een melding aan de politie werkt mee aan een veiligere omgeving.” Louis vult aan “Bel altijd eerst naar de politie, het nummer 112! Ook bij de minste twijfel.”

Misdaad (niet) oplossen

Niet bij elke melding aan de politie wordt het BIN ingeschakeld. “Als BIN-lid moet je geen misdaad oplossen hé, wel preventief meewerken aan de veiligheid van de buurt”, vertelt Louis. “Beslist de politie dat de burgers uit het BIN-netwerk kunnen helpen, dan wordt er een Be-Alert uitgestuurd naar de leden via telefoon, mail of sms. Dat gebeurde in het verleden bij bijvoorbeeld de zoektocht naar een vermiste minderjarige, een brand ter hoogte van het industrieterrein in Gijzegem en enkele inbraken in de buurt. Onlangs wist de politie ons te vertellen dat de dader nog in de buurt moest zijn en was de boodschap naar de BIN-leden om alle lichten in de tuin aan te steken. Op die manier werd de dader gevat.”

Getuigen van Jehova

Of Isabelle zelf ook al ongewenst bezoek kreeg? “Onlangs nog maakte ik een melding”, vertelt ze. “Maar toegegeven, ik had het mis. (lacht) Bij één van de buren zag ik twee ‘verdachte’ mannen aan de deur staan. Ik belde de politie en meldde wat ik zag. Het bleek uiteindelijk vals alarm, getuigen van Jehova. Maar als je niets meldt, kan de politie ook bij gevaar niets doen natuurlijk hé. In tijden van corona heb ik de politie wel kunnen tippen naar een drugshandel op het industrieterrein en een vrachtwagen met verstopte vluchtelingen hier om de hoek. Als burger zijn wij de ogen van de politie. Het BIN geeft mij een gevoel van veiligheid. Daar doe ik het voor.” 

Isabelle is een van de drijvende krachten achter BIN Dender Noord

Lid worden van een BIN?

Wil je graag lid worden van een BIN, neem dan contact op met één van de verantwoordelijken van de verschillende BIN's. Meer informatie, een overzicht van de actieve BIN's en de inschrijvingsformulieren vind je op de website van Politie Aalst.

Geef inbrekers geen kans

Icon Select

Veilig in je woning

Jaarlijks krijgen heel wat mensen inbrekers over de vloer. Met een aantal kleine aanpassingen, kun je inbrekers ontmoedigen.

Gratis advies en beveiligingspremie
Wil je je woning beter beschermen tegen inbrekers? Vraag dan gratis advies aan bij de Lokale Politie. Een diefstalpreventieadviseur komt langs, controleert gratis je woning en geeft beveiligingstips. Voer je de tips (bijvoorbeeld het plaatsen van extra sloten, bewegingsmelders in de tuin, digitale tijdschakelaars…) ook effectief uit, dan kun je een beveiligingspremie ontvangen bij de stad en tot 150 EUR van de gemaakte kosten terugbetaald krijgen.

Afwezigheidstoezicht
Ben je minimaal 4 nachten onafgebroken afwezig door bijvoorbeeld vakantie of een opname in het ziekenhuis? Dan kun je een beroep doen op het  afwezigheidstoezicht van de Lokale Politie. Zij houden tijdens je afwezigheid kosteloos een oogje in het zeil in de buurt van je woning. Want een woning die een onbewoonde indruk geeft, trekt sneller ongewenste bezoekers aan.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten