Piëdestal: dr. Guy Verhulst
Het lijkt de omgekeerde wereld, een gynaecoloog feliciteren met zijn opening. Maar in dit geval past het wel: op 11 november opent in Kabare, een gemeente in Oost-Congo, een gloednieuwe materniteit. Met dank aan initiatiefnemer en gynaecoloog Guy Verhulst, lokale manschappen en veel vrijwillige handen. Guy Verhulst: Met 200 000 EUR bouwden we hier een materniteit waar bijna 3 000 baby’s per jaar zullen worden geboren in veilige omstandigheden en met de beste zorg. Ter vergelijking: in het A.S.Z. zijn er dat jaarlijks zo’n 1 000."
De wereldgeschiedenis vanuit de kantlijn: Myriam De Saedeleer
De tafeldecoratie van de Reagan-Gorbatsjov-ontmoeting. Contracten met het Witte Huis. Een altaarkleed voor Johannes Paulus II. Myriam De Saedeleer (84) uit Nieuwerkerken decoreerde de naoorlogse wereldgeschiedenis vanuit de kantlijn – vergeef ons de woordspeling. Met klanten van Los Angeles tot in Tokyo zette deze kantfabrikante de Denderstreek op de internationale kaart als het om kantnijverheid gaat. Haar hele levensverhaal is onmogelijk samen te vatten in deze vier pagina’s, maar gelukkig is er de nieuwe podcast DRAAD. Een document om te koesteren wordt dat, want Myriam heeft geen broers en zussen, noch kinderen die het verder kunnen vertellen.
De schat van Henri
Eén omgekieperde wasmand vol fotoglasplaten op het recyclagepark en instant hartzeer. Meer had Michaël De Mulder niet nodig om voor de 15 000 fotonegatieven van zijn grootvader een andere bestemming te zoeken dan de ‘niet-brandbaar – niet recycleerbaar’- container. En die bestemming, dat waren de capabele handen van Jan Louies, Dirk Meert en David Goossens. Het trio van Forum Aalst Historiek inventariseerde en digitaliseerde de duizenden glasplaten. Het resultaat is een schat aan informatie, een boekje, een lezing over- en een wandeling in Mijlbeek. CHIPKA mocht in avant-première Mijlbeek ontdekken in het kielzog van Jan, Dirk en David en hun favoriete foto’s.
SJERP: 700 jaar stadsbestuur
In de gangen en zalen van het oude stadhuis staren 18 burgemeesters je aan. Fier, kin omhoog, of met minzame glimlach, vereeuwigd in een portret. Van Frederik Van Der Noot tot Ilse Uyttersprot. Ooit heersten ze allemaal over onze stad, elk met zijn verhaal. Dit inspireerde ’t Gasthuys Stedelijk Museum om uit te pakken met het drieluik ‘Sjerp’: een expo, een reeks nocturnes en een boek over de gewezen burgemeesters van Aalst.
Begijnhof van Aalst
Net geen 70 jaar geleden, in januari 1954, overleed Constantina Van Wesemael op 72-jarige leeftijd. Constantina was de laatste begijn van Aalst. Tot haar afgrijzen maakte ze in 1952 zelf nog mee hoe het eeuwenoude begijnhof genadeloos werd gesloopt. Op deze historische site, waar de begijnen al sinds 1261 woonden, verrees een nieuwe tuinwijk met 56 woningen. Enkel de Sint-Catharinakerk, de Sint-Antoniuskapel en de pastorie bleven bewaard. Meer dan een halve eeuw later heeft ook dit woonerf met zijn typische witte huisjes zijn waarde. CHIPKA ging in gesprek met de ‘nieuwe begijnen'.