Dit wordt de plek voor de Aalsterse jeugd
“Dit project beschouw ik als m’n baby”, glundert Lara Van Audenhove van team Jeugd, wanneer ze ons rondleidt door de voormalige directeurswoning. Al zal de zwangerschap iets langer duren dan negen maanden, want de opening staat gepland voor midden 2025. De verbouwingen starten deze zomer. “Probeer vooral weg te denken wat je nu ziet, want de binnenkant ondergaat vanaf augustus een volledige metamorfose. Op het gelijkvloers komt de permanentie van team Jeugd. Dagelijks zal je er één van onze medewerkers vinden. Jongeren zullen hier info krijgen over events, workshops en uitgaansmogelijkheden, maar kunnen hier ook hun huiswerk maken of lunch opeten. Ze hoeven ons in principe ook helemaal niet aan te spreken, laagdrempeligheid wordt hier het codewoord. Op een groot scherm bundelen we alle interessante info, want we merken vaak dat zelfs een flyer pakken een barrière vormt.”
Snoezelruimte
Laagdrempeligheid mag je ook best letterlijk nemen. “Het hele gebouw wordt volledig toegankelijk, met een lift tot op zolder”, aldus Lara. “Op de eerste verdieping komt straks OverKop. Die jeugdwerkers zitten nu zo’n twee jaar aan de Graanmarkt, maar hun dienstverlening barst al uit z’n voegen. OverKop krijgt een 1-op-1-ruimte, berging, een leefruimte met kleine keuken en een snoezelruimte. Dat is een veilige, rustige plek met zo weinig mogelijk prikkels. Er komen hoge plafonds en dubbele deuren.”
Coworking
“Op de tweede etage krijgt Broeikas een eigen lokaal. Dat was er nu nog niet. Broeikas is een samenwerking tussen de Stad Aalst en de Aalsterse hogescholen Odisee en HOGENT. Broeikas ondersteunt jonge ondernemers via 1-op-1-begeleiding en gratis workshops. Op de zolder krijgen zij een coworking voor jonge starters met koffiehoek. Een groot raam zorgt voor lichtinval… en hopelijk ook geweldige businessideeën. (lacht)” Aan de hand van een badgesysteem zal de Broeikas-ruimte beschikbaar zijn voor jonge Aalsterse ondernemers.
Veranderd engagement
“De eerste plannen voor een jeugddienstverleningscentrum dateren uit 2010. Toen werd een jeugdbeleidsplan opgesteld en was er vooral vraag naar een plek voor fuiven”, vertelt Lara. “De opening van Cinema op de Hopmarkt in 2014 is daar het resultaat van. De voorbije jaren bracht corona de noden van jongeren weer onder de aandacht, maar we zagen wel een verschuiving. Door een online wildgroei aan informatie en prikkels verlangen ze weer naar een fysieke plek waar die info samenkomt. Ook het engagement van de jeugd is veranderd in de loop der jaren. Ze leven meer in het moment en bekijken alles heel tijdelijk. Langskomen mag hier elke dag, maar niets moet.”
Opluchting
“Gisteren volgde ik nog een sessie over toegankelijkheid en kansarmoede. Toen we er vertelden dat DERUIT er komt, voelde je opluchting in de zaal. Zoiets geeft energie: ‘Oké, we zijn goed bezig.’ Het pand wordt gerenoveerd volgens de normen van een stadsgebouw, dus het kan nadien ook nog voor andere zaken dienstdoen. Maar…”, besluit Lara, “de ambitie is om hier minstens 20 jaar te blijven met toegankelijke dienstverlening voor Aalsterse jongeren.”
Geen café of jeugdhuis, wel een plek om te...
- Ontmoeten – Jongeren uit het lager, middelbaar en hoger onderwijs leren in DERUIT leeftijdsgenoten, lotgenoten of mensen met dezelfde interesses kennen.
- Ondersteunen – Weet je niet goed bij wie je terecht kan met al je vragen, zorgen of moeilijkheden? Dan is OverKop er voor jou of word je naar de juiste partner doorverwezen.
- Ondernemen – Heb je een duwtje nodig om een eigen onderneming op te richten? Broeikas zet je op weg.
- Informeren – Team Jeugd houdt je op de hoogte van jongerenevents, subsidiemogelijkheden voor verenigingen, workshops en feestjes in Aalst.
Vanwaar die naam?
‘Eureka!’, riep Archimedes meer dan 2 000 jaar geleden. ‘Ik ben d’eruit!’, wordt dat in 2025 in Aalst. Zit je met een briljant ondernemingsidee? Dan kan je vanaf dan terecht in het Broeikaslokaal. Maar je kan DERUIT ook dubbel lezen. Het jeugddienstverleningscentrum wordt een plek om ‘efkes d’eruit’ te zijn en te ontsnappen aan de druk van school, hobby’s en sociale verplichtingen. De naam komt ook subtiel terug in de architectuur met ruitpatronen op de nieuwe poort en nostalgische ruittegels binnen.