water farys

Update 9 februari 2024

Koken voor gebruik niet meer nodig

Uit verschillende analyses blijkt dat een goede kwaliteit van het leidingwater opnieuw gegarandeerd kan worden. Farys is dan ook, na overleg met de bevoegde diensten Volksgezondheid en Leefmilieu van de Vlaamse Overheid, blij te kunnen melden dat het leidingwater in bepaalde delen van Aalst terug geschikt is voor ALLE gebruik, zonder het vooraf te koken.

Merk je toch nog troebel drinkwater op? Spoel dan eerst even je leidingen. Je kan Farys ook contacteren via www.farys.be/storing of via 078 35 35 88.

Farys blijft ondertussen de leidingen verder preventief spoelen waardoor er plaatselijk minder druk kan zijn.

Wat moet je doen?

Bewoners die een afwijkende troebelheid van het drinkwater ervaren, worden verzocht de leidingen te spoelen en het drinkwater uit voorzorg te koken vóór gebruik. Farys is momenteel bezig met het spoelen van de leidingen en met het uitvoeren van extra kwaliteitscontroles om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren. 

Koken van leidingwater

Kook leidingwater gedurende 5 minuten om het te drinken, bij het bereiden van voeding, om de tanden te poetsen en voor het reinigen van ogen en open wonden. Het leidingwater kan wel worden gebruikt om te douchen, te baden, af te wassen en schoon te maken. Indien u twijfelt of bepaalde gezondheidsklachten gelinkt kunnen zijn aan het leidingwater, neem dan contact met op de huisarts.

Spoelen van leidingen

Om eventueel aanwezige vervuiling in binneninstallaties te verwijderen, verzoekt Farys om alle kranen (warm en koud) in de woning open te zetten en het water te laten stromen tot wanneer er helder water uit de leiding komt. Op deze manier wordt het water in de leidingen ververst.

Bekijk hier welke straten in Aalst getroffen zijn

Ook andere gemeenten getroffen

Naast Aalst zijn ook Destelbergen, Wetteren, Lede, Lochristi en Wichelen getroffen. Hoe lang de ongemakken in Aalst en omstreken zullen duren, is momenteel nog niet duidelijk. Zodra het leidingwater terug voldoet aan alle normen, wordt dat gecommuniceerd. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten