sterrenakte

Tot nu konden enkel stilgeboren kindjes vanaf 140 dagen zwangerschap worden geregistreerd. Vanaf 180 dagen zwangerschap is het aangeven van een stilgeboren kindje verplicht. Het registreren van het kindje is echter een belangrijke stap in het verwerkingsproces. Om elke ouder die kans te geven, openen steeds meer steden en gemeenten symbolische sterrenregisters, waarmee zij deze ouders en hun overleden kinderen steun willen bieden. Ook Aalst start nu met zo’n register.

De Stad start met het initiatief mede dankzij de vraag van Elke en Lieven. Zij verloren hun dochtertje Linne vorig jaar na 32 weken zwangerschap en klopten bij de Stad aan met het idee voor een sterrenregister. Ook voor hen is zo’n sterrenregister een enorme steun.

Zij kwamen met hun zoontje als eersten langs om hun dochtertje te laten registreren.

Elke, Lieven en zoontje Fenn met de eerste sterrenakte

“Sterrenregister is een echte steun voor ouders van sterrenkindjes”

Ouders Elke en Lieven: “Buiten Linne’s naam in ons trouwboekje, een akte van levenloos kind (want een kindje dat stilgeboren wordt, komt niet in het geboorteregister) en de foto’s heb je niets. Het feit dat er werd geluisterd naar de vraag om een sterrenregister te openen en we haar nu kunnen erkennen, appreciëren we heel hard. We krijgen het gevoel dat ons kindje er mag er zijn en erbij hoort. Dit is een echte steun voor ons. Hopelijk kan dit ook voor zovele andere mama’s, papa’s, broers en zusjes een steun betekenen want er zijn zoveel meer sterretjes dan je zou denken.”

Sterrenakte gratis aanvragen

Vanaf maandag 2 september kunnen ouders die hun kindje tijdens de zwangerschap verloren dit symbolisch laten erkennen. Ook ouders die in het verleden een kindje hebben verloren, kunnen dit alsnog laten opnemen in het sterrenregister. De registratie is gratis en kan zowel online als aan het loket van het team Burgerlijke Stand worden uitgevoerd. Dat kan zonder een afspraak.

Na de registratie in het sterrenregister ontvangen de ouders een akte - waarin hun naam en die van het kindje zijn opgenomen - en een klein aandenken. Ze worden ook uitgenodigd om een boom te planten in het geboortebos tijdens het eerstvolgende moment in 2025.

In stadsmagazine CHIPKA

Bij de registratie kun je er ook voor kiezen om de geboorte van je kindje te laten opnemen in het stadsmagazine CHIPKA.

Wie dat wil, wordt ook uitgenodigd voor Wereldlichtjesdag, het herdenkingsmoment voor overleden kinderen dat jaarlijks in december plaatsvindt. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten