Toetreden tot de galerij van onze Piëdestal is één ding, maar elke carnavalist weet dat je het als Aalstenaar pas echt hebt gemaakt als je eens wordt afgebeeld in de stoet. Die eer valt Sören nu te beurt. Tien jaar na de oprichting van zijn populaire website wordt Ajoinpedia tot thema gebombardeerd door carnavalsgroep A’join in de volgende stoet. Op zijn buffetkast pronkt een grote kader, een geschenk van de groep. “Een echte eer vind ik, maar toch ben ik eigenlijk iemand die liever op de achtergrond blijft”, klinkt het bescheiden bij Sören.
Voil Jeanet sinds mijn twaalfde
Sören, neef van Prins Carnaval 2002 Wim en van zanger Peter, is een telg van de gekende Aalsterse familie Delclef. “Carnaval is voor mij altijd een beetje een familiefeest. Toen mijn neef Wim zich voor het eerst aangaf als kandidaat-Prins in het jaar 2000, heeft dat echt wat in gang gezet in onze familie. Zelf ben ik nooit actief geweest in een carnavalsgroep, maar sinds mijn twaalfde loop ik wel elk jaar mee in de Jeanettenstoet, samen met mijn vader en mijn broer. Mijn broer haakte intussen af, maar mijn vader en ik zijn de baan op. En dan ontmoeten we veel familieleden, dat is echt plezant.”
Niet wegstoppen in een kast
In die kindertijd werd de kiem gelegd van Sörens interesse in Aalst Carnaval. “Als kind maakte ik er een punt van om de stoet steeds volledig uit te kijken. Ik begon artikels te verzamelen, oude foto’s en pamfletten die tijdens de stoet werden uitgedeeld. Ik vind dat nog altijd tof, snuisteren in oude dingen. Maar wat heb je eraan om ze dan in een kast weg te stoppen? Zo groeide mijn intentie om die dingen publiek te maken. Ik besloot om zelf in actie te schieten toen ik de oude boeken over Carnaval gelezen had, zoals dat naslagwerk uit de jaren ’70 van Jos Ghysens en Karel Baert bijvoorbeeld, of de boeken van DAK (Dokumentatiecentrum Aalst Karnaval, red.). Ik registreerde me op een gratis portaal en begon te schrijven aan mijn eerste artikel: de geschiedenis van Aalst Carnaval.”
Op pad met Koentje
Intussen zit ik aan 504 pagina’s en krijgt mijn pagina duizenden bezoekers. Hoeveel exact kan ik jammer genoeg niet achterhalen op deze website. Maar mensen vinden mijn artikels ook op mijn Facebook en Instagrampagina. Ik werk heel vaak samen met blogger Koen 'Carnavalaalstkoentje’ De Vogelaere. Elke woensdag bezoeken we de werkhallen. Ik zorg voor zijn foto’s op zijn website en we wisselen info uit. Intussen zet ik me ook in voor DAK en ook aan de aftelkalender van Aalst Carnaval werkte ik mee. En tussendoor vul ik mijn website. Aan zo’n artikel als dat van De Kaloeterskabassen heb ik toch al gauw één dag werk. Ik doe research op websites als ‘aalst courant’, waar je alle oude krantenartikels uit Aalst vindt. Veel werk dus, want ik combineer het zo goed mogelijk met mijn job als schooldirecteur in een school in Ledeberg (Gent).”
“Wat heb je eraan om documentatie weg te stoppen in een kast?”
“En dat is meteen nog een reden waarom ik dit doe: ik wil niet dat die markante info over Aalst Carnaval en zijn historische figuren en groepen verloren gaat, ook voor jonge carnavalisten. Ik startte met mijn pagina toen ik zelf nog les gaf en liet de leerlingen wel eens wat opzoeken. Toen merkte ik dat er online weinig gecentraliseerde info over de historiek van Aalst Carnaval te vinden was. Ajoinpedia is opgevat zoals Wikipedia, alle gebruikers kunnen dus gecontroleerd extra info aanleveren. Er is maar één risico: als het webplatform waarop Ajoinpedia staat, ermee ophoudt, is meteen ook alle info onherroepelijk verloren. Als ik dus nog één wens heb, is dat mijn website op termijn overgezet kan worden, of kan opgenomen worden binnen de carnavalswebsite van de stad bijvoorbeeld, zodat al dit werk niet voor niets is geweest.”