“Vrijwilligerswerk maakt van mij een beter mens”
Voor Jos lijkt vrijwilligerswerk een evidentie. “Ik kreeg het van thuis uit mee, mijn ouders waren zeer geëngageerd. Zij stuurden me als tienjarige naar
Alkuone en van het een kwam het ander: de buitenlandse reizen voor de kunstgroep organiseren, de raad van bestuur versterken... Ik bleef er tot 2016, toen was het tijd om het aan de jeugd over te laten. Mijn kinderen zijn er nu actief.”
Intussen was Jos wel gebeten door vrijwilligerswerk, met het organiseren van evenementen en het ontdekken van andere culturen als rode draad. “Jarenlang
speelden we gastgezin voor de buitenlandse groepen die optreden op De Pikkeling. Daarna kwamen er ook taken bij: de regie en de techniek voor mij, de presentatie voor mijn vrouw Els. Ook daar gaven de vorig jaar de fakkel door aan een nieuwe generatie.”
Wereldfeest
Toch smaakte de opgedane culturele uitwisseling naar meer, daarom werd Jos lid van de Aalsterse Raad voor Internationale Samenwerking. “Daar kwam ik in contact met verschillende organisaties die in binnen- en buitenland lovenswaardig werk leveren. De adviesraad en de stad werkten nauw samen: ze bouwden stedenbanden uit met de Bulgaarse stad Gabrovo en met het Zuid-Afrikaanse Worcester, ze organiseerden de 11.11.11.-actie en natuurlijk ook het wereldfeest Casa del Mundo. Zolang ik voel dat een project waardevol is en met de juiste dosis goesting wordt getrokken, draag ik graag bij waar ik kan. Casa del Mundo is zo’n project. Een stad als Aalst heeft zo’n wereldfestival nodig en daarom blijf ik me ervoor inzetten. Op zondag 1 september is het weer zover. Dan kan iedereen genieten van muziek, wereldkeuken en een zuiderse sfeer in de omgeving van de Oude Vismarkt. Het jaarthema is ‘kwaliteitsvol onderwijs’, daarom zullen er – toepasselijk in de Onderwijsstraat – veel onderwijsorganisaties aanwezig zijn.”
Niks zo lonend als een groep mensen met een gedeeld engagement
Hulp aan kinderen
Eén van die organisaties is Broeiklas. Deze Aalsterse organisatie begeleidt kinderen uit de lagere school met hun huiswerk. En ja, ook daar werkt Jos als vrijwilliger. “Kinderen die thuis niet alle kansen krijgen om te studeren, omdat er bijvoorbeeld geen stil plekje in huis is of omdat de ouders de taal niet helemaal machtig zijn, kunnen bij Broeiklas een uurtje per week huiswerkbegeleiding krijgen. Dat gebeurt in onze lokalen in de Gendarmerie of aan huis. We helpen de kinderen met oefeningen, leggen iets wat ze niet begrijpen eens op een andere manier uit en leren studietechnieken aan. In de zomer ligt Broeiklas stil. We organiseren dan Springbubbels in de plaats. Twee weken lang worden kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar begeleid in het ontdekken van schoolinteresses en talenten. In september start nog een ander zijproject, ZaterTaalDag, waar de focus ligt op de taaloefeningen.” Waarom Jos allemaal doet wat hij doet? “Ik doe het vooral voor de ontmoetingen en het samen beleven van avonturen. Wat je als vrijwilliger leert, neem je mee in andere aspecten van je leven, dus je wordt er een beter mens van. Vrijwilligerswerk geeft ook zoveel voldoening. Niks zo lonend als de dynamiek van mensen die samenwerken en elkaar aanvuren vanuit een gedeeld engagement.”
Jos zoekt nog collega's
Casa del Mundo zoekt nog vrijwilligers om te helpen tijdens de voorbereidingen, maar ook tijdens het festival zelf. Meer info op casadelmundo.be.
Broeiklas kan altijd nog huiswerkbegeleiders gebruiken. Je hoeft geen pedagogisch diploma te hebben, wel een warm hart voor kinderen. Meer info op broeiklas.be.