Stoepkrijt

1121 kinderen en jongeren in nood

Momenteel zijn er 177 actieve plaatsingen in Aalst, verdeeld over 131 pleeggezinnen. Die plaatsingen omvatten 164 kinderen en jongeren, evenals 13 volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek. Dankzij de inzet van deze pleeggezinnen krijgen zij de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben.

In 2023 ontving Pleegzorg Vlaanderen maar liefst 1121 aanvragen voor crisispleegzorg. Dat zijn 1121 kinderen of jongeren in nood, die zo snel mogelijk een veilige plek in een crisispleeggezin nodig hadden omdat hun thuissituatie niet langer veilig of stabiel was. Ondanks het belang van crisispleeggezinnen, is er een groot tekort: in 2023 bleven 744 aanvragen onbeantwoord. Die kinderen moesten worden opgevangen in leefgroepen, ziekenhuizen of andere minder geschikte tijdelijke oplossingen. Dit moet anders.

Teken voor Pleegzorg Vlaanderen

Om de kinderen een hart onder de riem te steken roepen we iedereen in Vlaanderen op om een krijttekening te maken op de stoep voor je deur. Teken een groot hart en deel dit op sociale media met de hashtag #tekenvoorpleegzorg. Als Pleegzorggemeente Aalst willen we deze actie heel graag ondersteunen en vragen we of jullie organisatie samen met de kinderen wil mee tekenen voor pleegzorg?

We zetten hier alles op een rijtje:

  • Laat de kinderen een hartje tekenen op een plein of de stoep om pleegkinderen een hart onder de riem te steken.
  • Plak daarna de textielstickers met een QR-code op de t-shirts van de kinderen. Als ouders de QR-code op de sticker scannen, komen ze meer te weten over deze campagne.
  • Deel een foto van de kunstwerken op sociale media met #tekenvoorpleegzorg erbij.

Gratis stoepkrijt

Willen jullie deze actie mee ondersteunen, geef gerust een seintje. Je kan je gratis stoepkrijt en textielstickers ophalen in Huis van het Kind tijdens de openingsuren.

Daarnaast organiseert Pleegzorg Vlaanderen deze zomer tal van infosessies over crisispleegzorg. Je kan zelf gaan luisteren en ontdekken wat je kan betekenen. 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten