Zorglocaties
Hoe heten de nieuwe campussen in Aalst?
- AZORG campus Merestraat Aalst (Merestraat 80, 9300 Aalst) – het vroegere A.S.Z.
- AZORG campus Moorselbaan Aalst (Moorselbaan 164, 9300 Aalst) - het vroegere OLV Ziekenhuis
Verandert er iets structureels op de campussen?
De komende jaren zullen er op de campussen in Aalst uitgebreide verbouwingswerken plaatsvinden om verschillende medische diensten samen te brengen binnen één geïntegreerd werkende dienst, op één locatie en met een infrastructuur die up-to-date is. De technische diensten stellen alles in het werk om eventuele hinder tot een minimum te beperken.
Welke afdelingen verhuizen?
- In december 2024 is de dienst Radiotherapie al gecentraliseerd op campus Moorselbaan.
- In januari 2025 zijn de nachtdialyse en de verblijvende dialysepatiënten van campus Merestraat verhuisd naar campus Moorselbaan.
- In mei 2025 verhuizen de verpleegafdelingen cardiologie / CCU, cardiale heelkunde, vaat- en thoraxheelkunde en het cathlab en cardiolounge van campus Merestraat naar Moorselbaan. Opgelet! De polikliniek van de diensten Cardiologie, Oncologie en vaat- en thoraxheelkunde verhuizen pas in oktober 2025.
- In juni 2025 verhuist de polikliniek nierziekten, lowcare dialyse, verpleegafdeling MKA, verpleegafdeling + dagziekenhuis en polikliniek medische oncologie, klinische hematologie en borstkliniek van campus Merestraat naar Moorselbaan. Daarnaast verhuist de verpleegafdeling pediatrie van campus Merestraat naar Moorselbaan. Opgelet! De consultatie pediatrie blijft wel nog aanwezig op campus Merestraat.
- In juni 2025 verhuist de verpleegafdeling neurologie van campus Moorselbaan naar campus Merestraat. De polikliniek van de dienst neurologie zal pas begin 2026 verhuizen naar campus Merestraat.
Blijven er twee kraamafdelingen in Aalst? Welke kies ik?
Momenteel zijn er twee kraamafdelingen. Waar je bevalt, hangt af van de hoofdlocatie van jouw gynaecoloog. In 2028 opent op campus Merestraat het nieuwe T-gebouw: hét moeder-kindgebouw van AZORG met één grote, centrale materniteit en pediatrie.
Blijf ik ingeschreven bij AZORG als ik eerder patiënt was bij het A.S.Z. of OLV Ziekenhuis?
Ja, je blijft bekend in het systeem. Jouw zorg wordt naadloos voortgezet.
Moet ik voor sommige behandelingen naar Asse, Wetteren, Geraardsbergen of Ninove?
Op de AZORG-campussen in Aalst wordt het volledige zorgaanbod aangeboden. Toch kan het, door verhuisbewegingen van bepaalde medische diensten of bij momenten van verhoogde drukte, voorkomen dat patiënten worden doorverwezen naar de campussen in Asse, Geraardsbergen, Ninove of Wetteren.
Moet ik nieuwe systemen leren gebruiken?
De MyNexuzHealth-app blijft actief. Daarmee kan je eenvoudig afspraken boeken en je
hebt toegang tot jouw medische verslagen.
Hoe worden patiënten geïnformeerd over alle stappen van de fusie?
- Website azorg.be
- Socialemediakanalen van AZORG
- Tweejaarlijks patiëntenmagazine
- Offline communicatie in de gebouwen zelf (flyers, affiches…)
- Via de huisartsen van de eerstelijnszorg
Blijven er twee spoeddiensten in Aalst?
Zolang er twee campussen in Aalst zijn, blijft er op beide locaties een gespecialiseerde spoedgevallendienst beschikbaar.
Hoe bepaal ik naar welke spoeddienst ik ga?
De spoeddiensten op beide campussen in Aalst staan 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar. Ook de huisarts en de huisartsenwachtpost hebben een plaats binnen de opvang van dringende medische zorgvragen. Indien medisch noodzakelijk wordt er gezorgd voor een veilige en vlotte transfer naar een andere campus van AZORG.
Voor dialysepatiënten vraagt AZORG om zich aan te melden op de spoedopname van campus Moorselbaan, aangezien het Niercentrum AZORG met alle noodzakelijke expertise daar al gecentraliseerd is.
Hoe bepaalt de ambulance naar welke campus hij rijdt?
De noodcentrale 112 neemt daarin de beslissing. De ambulance is wettelijk verplicht steeds naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te rijden. Een uitzondering kan, mits motivatie van een arts of indien er begeleiding is van een arts (MUG-team).
Mijn arts verhuist naar een andere campus. Moet ik als patiënt iets doen?
Als jouw arts verhuist naar een andere campus, zal AZORG je hierover tijdig informeren. Op beide campussen is er een uniforme manier van aanmelden, zodat je steeds op dezelfde efficiënte wijze geholpen wordt.
Ik heb vorig jaar al een afspraak gemaakt voor 2025. Blijft die ingepland op dezelfde dag en locatie?
Indien er iets wijzigt aan jouw afspraak, zoals het tijdstip, de datum of de locatie, zal het secretariaat contact met je opnemen om de afspraak opnieuw in te plannen of om je te informeren over de nieuwe locatie.
Zorgkosten
Zal de fusie invloed hebben op de kosten van behandelingen?
Patiënten met een OMNIO-statuut (verhoogde tegemoetkoming) kunnen binnen AZORG rekenen op behandeling aan conventietarieven, ongeacht de medische dienst. Dat betekent dat zij verzekerd zijn zonder bijkomende financiële zorgen, volledig conform de afgesproken tarieven binnen het RIZIV. De verschillende tarieven werden gelijkgetrokken over de zes campussen. Het globale prijsniveau is daarbij indexneutraal gehouden.
Accepteert het gefuseerde ziekenhuis nog steeds mijn zorgverzekeraar?
Ja. Je hoeft geen nieuwe verzekeringspapieren in te vullen en kan terecht op al onze campussen.