Wie komt in aanmerking voor gezinsbegeleiding?
De cel biedt hulp aan (toekomstige) ouders die nood hebben aan hulp op vlak van hun kinderen (tot 18 jaar). Dat kan gaan over meerdere domeinen: opvoeding, gezondheid, onderwijs, vrije tijd & ontspanning, psychologisch welzijn en gezinsplanning. Daarbij is het belangrijk dat er nood is aan een intensieve begeleiding en het niet gaat over eenmalige vragen. De hulp is volledig vrijblijvend. Zou er toch een vermoeden of zouden er toch feiten zijn die erop wijzen dat de veiligheid van het kind in gevaar is, dan kan er toch een dossier opgestart worden.
Wie zorgt voor de hulp?
Sarah
"Ik ben maatschappelijk werker aan het OCMW in Aalst en behaalde in 2020 mijn bachelordiploma sociaal werk aan Arteveldehogeschool. Daarna behaalde ik in 2022 mijn diploma Bachelor Pedagogie van het Jonge Kind. Tijdens mijn opleiding Pedagogie van het Jonge kind volgde ik een Erasmus opleiding in Helsinki Finland. Daar kwam ik meer te weten over 'intrafamilial violence' en het Fins gezinsbeleid. Het onderwerp kinderen en diens gezin hebben mij tijdens mijn studies altijd heel erg geboeid."
Delphine
"Sinds juni 2023 draag ik de titel ‘Psychologische Consulente’. Ik ben dan ook niet bij de pakken blijven zitten en ben in augustus in het werkveld gesprongen. In mijn vrije tijd doe ik niets liever dan musiceren (hoorn en klarinet) en van een wijntje genieten met vrienden."
"Wij kunnen de ouders helpen bij kleine zaken zoals hen wegwijs maken van de sociale kaart, samen zoeken naar vrije tijdsbestedingen voor de kinderen en het bieden van een luisterend oor voor ouders. Daarbij kunnen wij ook ouders financieel ondersteunen (met goedkeuring van het Comité sociale zaken). Tot slot ondersteunen wij ook ouders bij moeilijke opvoedingssituaties."
Hoe kan je Delphine en Sarah bereiken?
Delphine Van Houwe (Psychologische consulent- Gezinsbegeleiding)
- delphine.vanhouwe@aalst.be
- 053 72 32 99
Sarah Van Holsbeeck (Maatschappelijk werker- Gezinsbegeleider)
- sarah.vanholsbeeck@aalst.be
- 053 72 20 34