Het is een regenachtige dag, maar in de Health Hub op de Capucienenlaan is daar niets van te merken. Elke Vijverman opent enthousiast de deur en geeft ons een rondleiding in de innovatiehub waar inmiddels 11 startups aan boord zijn. “Dat er veel potentieel zit in innoveren in de zorgsector, bewijzen alle ondernemers die hier zijn”, zegt ze. “Ik probeer hen zo optimaal mogelijk te begeleiden, te inspireren en in contact te brengen met mogelijke partners.”
“Ik probeer hen zo optimaal mogelijk te begeleiden, te inspireren en in contact te brengen met mogelijke partners”
Voorrang aan tafel
“De Health Hub is ontstaan vanuit 8 partners, waaronder het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis. We hebben de afspraak dat onze ondernemers makkelijker met de partners rond de tafel kunnen. Zo heeft één van hen onlangs de toelating gekregen om zijn project te testen in het OLV Ziekenhuis.”
“Het aantal mensen dat zorg nodig heeft stijgt, terwijl het aantal zorgverleners daalt”, gaat Elke verder. “Efficiëntie in de zorg verhogen is dus een belangrijke uitdaging. Veel businessideeën ontstaan vanuit een nood. Met Health Hub geven we dan ook graag het podium aan zorgverleners die met een probleem zitten, zodat onze ondernemers die kunnen oppikken en ermee aan de slag kunnen. Er wordt hier gewerkt rond logistieke vraagstukken. Een voorbeeld: de collega’s van Partheas werken aan efficiënte flows in ziekenhuizen zodat je als patiënt steeds goed geïnformeerd bent over wachttijden en waar je wanneer moet zijn.”
“Expertise, begeleiding én een netwerk, dàt biedt Health Hub Aalst”
Marie Van den Broeck, Laura Temmerman en Scott Russell zijn drie zorgondernemers die vlot de weg vonden naar Health Hub Aalst. Vlot de weg vinden naar een gemeenschappelijk gaatje in de agenda om samen te getuigen over dat vruchtbare eerste jaar, dat was dan weer een ander paar mouwen. Maar kijk, ook dat is gelukt.
“Comfort is het belangrijkste, maar lelijke dingen willen we ook niet”
Marie van den Broeck stampte 'My Add On' uit de grond en pimpt krukken en rolstoelen niet enkel om ze mooier te maken, maar vooral ook handiger.
“Én om de mensen een stukje vrijheid te kunnen teruggeven”, voegt ze eraan toe. “Er is meer en meer nood om langer thuis te kunnen blijven wonen, maar dan wel met het nodige comfort.
Ik werkte 10 jaar in ‘Coworking Hangar K’ in Kortrijk, maar Aalst was al een tijdje aan het roepen. Er is maar één mentaliteit zoals die van de Aalstenaar: onze eerlijkheid en brute waarheid, daar hou ik wel van. Ik werk nu 4 dagen per week in de Health Hub en de ondernemers hier sterken elkaar. Zo laat ik bijvoorbeeld mijn prototypes 3D-printen door één van de collega’s en dankzij Elke kruiste onlangs de directeur ‘processen en kwaliteit’ van het OLV Ziekenhuis opnieuw mijn pad.”
Te koop van Zuid-Korea tot Amerika
“Gebruikers van rolstoelen en krukken komen zelf naar me toe met hun problemen. Zij zijn alles voor ons. Ze brengen zelf problemen aan, testen de producten en geven ongezouten hun mening over het gebruik en het ontwerp. Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om een regencover te ontwerpen die rolstoelgebruikers zélf aan kunnen trekken, zonder hulp. We trachten de cover intussen op de markt, hij is te koop van Zuid-Korea tot Amerika”, glundert ze. “De Health Hub is volledig toegankelijk en dat was een must voor mijn onderneming. Ik kan mijn gebruikers hier zonder problemen uitnodigen.”
“Medische congressen op onvergetelijke locaties”
De missie van Laura Temmerman en haar bedrijf The Care Collective is duidelijk: komaf maken met traditionele medische congressen en artsen en apothekers inspireren door ze mee te nemen naar onvergetelijke bestemmingen.
“We werken aan een sterke medische gemeenschap met ruimte voor ontspanning. Begin 2025 vertrek ik samen met mijn team voor de zesde keer op medisch congres, deze keer naar Colombia. Momenteel zijn al meer dan 100 medici ingeschreven voor de achtdaagse, zonder dat het reisprogramma en de sprekers nog maar werden bekendgemaakt. Om de inhoud van de congressen te bepalen werken we met een wetenschappelijk comité van gerenommeerde artsen, apothekers en healthcare professionals. Inhoudelijk spitsen we ons toe op lokaal interessante topics. In Colombia zal het onder meer gaan over verdovingsmedicatie.”
“Ik werk deeltijds vanuit de Health Hub. Mijn co-vennoot Cathy woont in Grobbendonk, in de provincie Antwerpen en ik miste sociaal contact. Elke heeft me onlangs voorgesteld bij het A.S.Z. en BNP Paribas Fortis, beiden partners van de Health Hub. Ik hoop dat hier mooie samenwerkingen uit groeien.”
Hoe technologie de verpleegkundigen kan ondersteunen
De passie voor innovatie in de gezondheidszorg
bracht Australiër Scott Russell in 2022 naar België. Hij liet Sydney achter zich en voltooide inmiddels zijn advanced masteropleiding in biotech en medtech aan de Solvay Business School in Brussel. Dankzij die cruciale carrièrepauze, zag zijn startup Innatify het licht.
"Health Hub Aalst is een inspirerende plek waar ik ondersteuning en een sterk netwerk vind om innovatieve oplossingen te ontwikkelen binnen de zorgsector”, zegt Scott. Gedreven door zijn zus, die verpleegkundige een klinisch coach is, deed Scott uitvoerig onderzoek naar het grote tekort aan verpleegkundigen. “Met Innatify willen we het aantal administratieve taken voor verpleegkundigen verminderen. Dat moet zorgen tot een grotere jobtevredenheid van verpleegkundigen én tot betere operationele efficiëntie van ziekenhuizen. Want zo wordt er tijd vrijgemaakt voor waar de echte passie van verpleegkundigen ligt: zorg voor patiënten. Via Health Hub werd ik geïntroduceerd bij het OLV Ziekenhuis om ons onderzoek en prototype verder uit te werken, waar ik erg dankbaar voor ben,” besluit Scott.
Health Hub Aalst
is een initiatief van Stad Aalst, Provincie Oost-Vlaanderen, OLV Ziekenhuis, de medische staf van het A.S.Z., BD, HOGENT, Odisee en Boston Scientific. Meer over de Health Hub lees je op de website.