aziatische hoornaar
Icon Select

Val aanvragen niet meer mogelijk

Opgelet! Je kan geen vallen meer aanvragen want alles is al de deur uit!

Wat houdt de actie in?

De val vangt alleen de Aziatische hoornaar. Grotere insecten zoals de Europese hoornaar kunnen de val niet binnen. Kleinere insecten kunnen de val wel binnen, maar kunnen zelf weer ontsnappen via de roosters. De stad heeft 100 gratis vallen ter beschikking en zal ze na een selectie uitdelen aan wie er eentje aanvraagt. 

De Aziatische hoornaar is een uitheemse wespensoort die honingbijen en andere inheemse insecten aanvalt. Ze vormt zo een bedreiging voor het ecosysteem en de biodiversiteit. 

Hoe kan je zo'n val aanvragen?

Je hoeft geen nest te hebben in je tuin. Het is net de bedoeling om in april de koninginnen te vangen, waardoor we vermijden dat ze nesten bouwen. Hou er rekening mee dat de val dagelijks opgevolgd moet worden en dus wat engagement van jou vraagt.

Een val aanvragen doe je via het formulier. Op basis van de aanvragen wordt een selectie gemaakt. Na bevestiging kan je de val afhalen tijdens de openingsuren van het Administratief Centrum, Werf 9 in Aalst. 

Hoe gebruik je de val?

Je gebruikt de val best in het vroege voorjaar. Heb je bijenkasten? Dan kan je de val ook in de zomer of het najaar inzetten. Als je de val afhaalt, krijg je een handleiding mee over hoe je de val plaatst en opvolgt.

  • Zet de val niet in de volle zon. Bij extreme hitte kan de val beschadigd raken.
  • De val lost het probleem van een nest van de Aziatische hoornaar niet op. De val is een hulpmiddel. Je laat het nest best opsporen en vernietigen.

Als er een hoornaar in je val zit, dan kan je die doden door de val 24 uur in de diepvriezer te plaatsen (de hoornaar is dan verdoofd, waardoor je die daarna gemakkelijker kan doden).

Icon Select

Hoe kan je een Aziatische hoornaar of nest melden?

Meld een Aziatische hoornaar of een nest altijd bij Vespa Watch. Zowel de zelf gevangen hoornaars als andere die je opmerkt. Extra info kan je vragen via natuurenduurzaamheid@aalst.be 

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten. Heb je een vraag of opmerking? Maak een melding