Buurtresto De Combi

Feestelijke opening De Gendarmerie

In november 2022 werd gestart met de sloop van een groot deel van de voormalige rijkswachtkazerne in de Denderstraat. Anderhalf jaar later zijn de nieuwbouw en het nieuwe binnenplein klaar. De stad realiseert hiermee verder de 'broedplaats voor talent', een nieuwe plek in de stad waar ze mensen helpt in het (her)ontdekken van hun talenten met het oog op een (her)integratie in de maatschappij.
Tijdens het openingsfeest nodigde de stad alle Aalstenaars uit om de nieuwe site te ontdekken. Meer dan 1.500 mensen kwamen een kijkje nemen in de nieuwe en duurzame gebouwen die ontworpen werden door stadsarchitecte Joke Caekebeke. Met De Gendarmerie heeft Aalst er opnieuw een prachtig gebouw bij met een sociale invulling. Naast een uniek ontwerp werd er via zonnepanelen, regenwaterputten en wadi's ook aandacht besteed aan duurzaamheid. In het najaar volgt ook nog de aanplant van 25 bomen.
Buurtrestaurant De Combi en sociale superette De Caddi.
Mensen begeleiden naar tewerkstelling en ondersteunen met materiële hulpverlening zijn 2 belangrijke pijlers van het project De Gendarmerie. Met een hapje in De Combi of een bezoek aan De Caddi hebben de Aalstenaars dit vandaag ook echt kunnen beleven. In het gezellig ingerichte buurtrestaurant kan elke Aalstenaar terecht. Wie het minder heeft, betaalt een aangepast tarief. Maar even belangrijk zijn de opleiding en tewerkstelling die het restaurant biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de inkleding zorgde uitbater Stroom vzw door het hergebruik van oude materialen.
In het magazijn van De Caddi wordt de werking van de sociale superette wat duidelijker voor de bezoekers. Maar liefst 520 gezinnen kunnen door voedseldonaties ondersteund worden. Dat doen ze door zelf hun voedselpakket samen te stellen in de nieuwe winkel. Ook aan de allerkleinsten kregen een plekje op De Gendarmerie. Kinderdagverblijf Speurneus is een modern kinderdagverblijf met alle voorzieningen voor 36 baby's en peuters. In het ontwerp werd extra aandacht besteed voor de werkkwaliteit van de begeleiders.
Tijdens het openingsfeest konden mensen deelnemen aan rondleidingen en allerlei randactiviteiten voor jong en oud. Het rijkswachtverleden van de site werd via een fototentoonstelling in de kijker gezet. En ook de snoezelruimte, het gezelligste kamertje van het kinderdagverblijf, was te bezoeken via een theatervoorstelling voor de allerkleinsten. Kunstcollectief C/G werkte in deze ruimte een speelwand uit waar de kinderen op speurtocht konden.
In De Combi, het nieuwe buurtrestaurant, kon je terecht voor een tapasplank en een drankje. De band Curly & Grey sloot de avond af met een gezellig optreden.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten