Parkeer veilig en vermijd boetes
Aangezien foutparkeren een gevaar kan inhouden voor andere weggebruikers, kan je een boete krijgen wanneer een overtreding wordt vastgesteld. Afhankelijk van de graad van de overtreding, riskeer je een boete van 58 of 116 EUR.
Waar mag je niet stilstaan of parkeren?
Op het voetpad
Parkeer je je wagen (half) op het voetpad, ook al is het maar voor even? Wees je er dan van bewust dat je de doorgang voor personen met een rolstoel of een kinderwagen belemmert. In het slechtste geval dwing je voetgangers op de rijbaan, die hiermee zichzelf in gevaar brengen.
Op een fietspad
Parkeren of stilstaan op fietspaden stelt fietsers voor een moeilijke keuze. Ofwel komen ze midden in het drukke autoverkeer terecht, ofwel hinderen ze voetgangers op het aanliggende voetpad.
Op een zebrapad of oversteekplaats voor fietsers
Sta je stil of parkeer je op of binnen de 5 meter voor een zebrapad of een oversteekplaats voor fietsers, dan belemmer je het zicht van andere weggebruikers. Je brengt zo mensen die willen oversteken in gevaar.
Op minder van 5 meter van een kruispunt
Staat je wagen op minder dan 5 meter van de hoek van een kruispunt, dan zorg je ervoor dat andere weggebruikers minder zicht hebben op het verkeer. Je wagen vormt bovendien een obstakel voor weggebruikers die de straat willen inrijden of verlaten.
In een bocht of nabij de top van een helling
Sta je stil of geparkeerd in een bocht, of nabij de top van een helling, dan zorg je ervoor dat weggebruikers die jouw auto voorbij willen rijden onvoldoende zicht hebben op het aankomende verkeer. Omgekeerd kunnen weggebruikers uit de andere richting tegenliggers onvoldoende zien aankomen.
Op een verhoogde inrichting
Beter gekend als een 'verkeersdrempel'. Dat is een verhoogde aanleg die dwars op de openbare weg is aangebracht met als doel de snelheid te matigen. Dit verbod geldt voor alle verhoogde inrichtingen, tenzij anders aangegeven. Ook links inhalen is verboden op een verhoogde inrichting.
Op een verdrijvingsvlak
Een verdrijvingsvlak zorgt ervoor dat zorgt ervoor dat bestuurders naar een andere rijstrook worden geleid. In het verdrijvingsvlak liggen schuinen strepen. Het is verboden om over deze strepen te rijden, je mag er dus ook niet stilstaan of parkeren.
Links ten opzichte van de rijrichting
Wanneer je links ten opzichte van de rijrichting stilstaat of parkeert, kan je zicht op het aankomend verkeer gehinderd worden. Opgelet: in een eenrichtingsstraat mag je (tenzij anders aangeduid) aan weerszijden van de straat stilstaan en parkeren, dus ook links ten opzichte van de rijrichting.
Waar mag je stilstaan, maar niet parkeren?
Waar de rijbaan verdeeld is in rijstroken
Dat kan zowel aangeduid worden door een volle witte lijn, of een onderbroken witte lijn. Meestal wordt de markering aangebracht op locaties waar in het verleden onveilige verkeerssituaties ontstonden omwille van parkeren, bijvoorbeeld in een schoolomgeving. Je vindt deze markering ook vaak terug in een bocht (waar de zichtbaarheid beperkt is), om te benadrukken dat parkeren hier niet aan de orde is.
Waar een parkeerverbod van toepassing is
Zo'n parkeerverbod herken je aan gele onderbroken markering langs de kant van de rijbaan, of aan een verkeersbord E1. Dat bord geldt aan de kant van de weg waar het geplaatst is, tot aan het eerstvolgende kruispunt. Een parkeerverbod wordt nooit zomaar ingesteld. Vaak dient het om een uitwijkmogelijkheid te voorzien om zo het kruisen op de rijbaan mogelijk te maken. Soms wordt een parkeerverbod ook ingesteld op plaatsen waar de zichtbaarheid en dus de verkeersveiligheid in het gedrang komt.
Wanneer de vrije doorgang op de baan minder dan 3 meter wordt
Die ruimte is noodzakelijk voor een vlotte doorgang van het andere verkeer. Wordt de beschikbare ruimte te smal, dan kunnen bussen, vuilniswagens of hulpdiensten mogelijk niet passeren.
Aan een gele haltepaal van De Lijn
Meer bepaald op 15 meter aan weerszijden van een gele haltepaal. De bus heeft ruimte nodig om op een veilige manier halt te kunnen houden en zo het andere verkeer niet te hinderen. Ook de passagiers kunnen zo op een veilige manier in- of uitstappen.
Stilstaan aan een bushalte, bijvoorbeeld om iemand te laten uitstappen of op te pikken, is wel toegelaten.
In een woonerf op een niet-gesignaleerde parkeerplaats
In een woonerf is parkeren enkel toegestaan op de voorziene parkeerplaatsen. Die herken je aan wegmarkeringen, de kleur van de vakken, de letter P of verkeersborden.
Op een parkeerplaats voor personen met een handicap
Parkeer je je zonder vergunning op een parkeerplaats voor personen met een beperking, dan ontneem je mensen die het nodig hebben de kans om eenvoudig toegang te krijgen tot bepaalde openbare plaatsen, gebouwen, voorzieningen ...
Op een parkeerplaats voor elektrisch laden
Het is verboden te parkeren op een parkeerplaats voorbehouden voor elektrische of plug-in-hybride wagens, zonder verbonden te zijn met de laadpaal. Het aantal laadpalen is beperkt, waardoor de stad die zo goed als mogelijk wenst te gebruiken.
De meeste parkeerplaatsen aan een laadpaal hebben dan ook een beperkte parkeerduur. Op die manier krijgt iedereen de kans om de wagen op te laden.