Als persoon met een handicap kan je aanspraak maken op een aantal tegemoetkomingen zoals de inkomensvervangende tegemoetkoming, de integratietegemoetkoming of (indien je ouder bent dan 65 jaar) de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Om recht te hebben op die tegemoetkomingen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Ben je jonger dan 65 jaar, dan bestaan er twee soorten tegemoetkomingen.

  1. Kan je door je handicap niet gaan werken? Of werk je wel, maar is je verdienvermogen beperkt tot 1/3 van wat een gezond persoon op de algemene arbeidsmarkt kan verdienen? Dan kan je misschien recht hebben op een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT).

  2. Je ondervindt moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals koken, eten, wassen, poetsen, dan kan je misschien recht hebben op een integratietegemoetkoming (IT).

Je kunt ze ten vroegste aanvragen vanaf de maand dat je 20 jaar wordt.

Ben je 65 jaar of ouder, dan heb je misschien wel recht op een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB). Hierop kan je recht hebben als je moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Deze tegemoetkoming is hetzelfde als de integratietegemoetkoming, maar dan voor personen vanaf 65 jaar.

Je kunt ze ten vroegste aanvragen op de dag van je 65ste verjaardag.

Procedure

Wat zijn de stappen?

aanvragen IVT en IT

  • Je kunt terecht bij de Zorgbalie van de stad voor een aanvraag.

  • Je kunt eveneens terecht bij de mutualiteiten voor een aanvraag.

  • Je kunt ook terecht op een zitdag van de DG Personen met een handicap in jouw buurt. Meer info via de website van FOD.

aanvragen THAB

  • Je kunt terecht bij de mutualiteiten voor alle aanvragen.

  • Bij de zorgbalie van de stad kun je terecht voor een eerste aanvraag THAB.

Je geeft de naam van je behandelend arts op. Zo kan de Directie-generaal Personen met een handicap rechtstreeks bij hem of haar de medische informatie opvragen. Heeft je arts geen recente informatie over je medische situatie, dan maak je het beste een afspraak bij hem of haar.

Voor alle inlichtingen betreffende THAB kun je terecht bij je zorgkas.

Overlijden
Bij overlijden van de aanvrager zijn er soms nog tegoeden die aan de nabestaanden kunnen uitbetaald worden. Nabestaanden moeten dit tegoed binnen de 6 maanden na het overlijden van de aanvrager aanvragen, of na betekening van de beslissing aan de nabestaanden.

Wat moet je meebrengen?

Identiteitskaart, bankrekeningnummer, naam en adres van de behandelende geneesheer.

Meer info

Regelgeving

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten