Gebeten door muziek? Spontaan en natuurlijk voor een publiek leren spreken, discussiëren, dialogeren in toneel… Of je expressie uiten in de vorm van dans? Het kan allemaal in de Academie voor Podiumkunsten.

Vorige week Openingsuren van 6 mei 2024 tot 12 mei 2024 Next week
Maandag 6 mei 2024
  • 14:00 - 20:00
Dinsdag 7 mei 2024
  • 14:00 - 20:00
Woensdag 8 mei 2024
  • 13:00 - 20:00
Donderdag 9 mei 2024
  • Gesloten
Vrijdag 10 mei 2024
  • Gesloten
Zaterdag 11 mei 2024
  • Gesloten
Zondag 12 mei 2024
  • Gesloten

Muziek

Muziek academie aalst

Muziek

Ben je gebeten door muziek? Hoor je overal muziek in? In de Academie voor Podiumkunsten kan je jouw talenten komen ontdekken en leer de taal van de muziek ontcijferen, begrijpen en zelf gebruiken. Er is keuze uit piano-, viool- (Suzukimethode) en blokfluitinitiatie. Vanaf zes jaar kan je ook dwarsfluit-, saxofoon-, koper-, cello-, hobo- of fagotinitiatie volgen. 

Muziek overzicht

Instrumentinitiatie

  • Vanaf 5 jaar

Er is keuze uit piano-, viool- (Suzukimethode), blokfluitinitiatie en vanaf zes jaar kan je ook dwarsfluit-, saxofoon-, koper-, cello-, hobo- of fagotinitiatie volgen

Muziekinitiatie

  • Tweede graad vanaf 6 jaar

1 uur op zaterdagochtend. Spelenderwijs leer je ritmes en liedjes en maak je zelf muziek.

Opleiding instrument of zang

  • Tweede graad vanaf 8 jaar

Je kiest voor een klassieke richting of voor de richting jazz/pop/rock. Het accent ligt op het samen leren, samen zingen, samen musiceren. In het groepsvak MCV (Muzikaal Culturele Vorming) krijg je de basisvorming en leer je de kneepjes van het vak: muziek lezen, noteren en uitvoeren. De instrumentleerkracht begeleidt jou bij het ontdekken van je nieuwe passie: je leert je eerste stukken spelen, weet al hoe je voor je instrument moet zorgen en je kweekt een dagelijkse routine van oefenen. De instrumentkeuze is groot. Sommige instrumenten kunnen gehuurd worden in de Academie.

Volwassenenklas

  • Tweede graad vanaf 15 jaar

Het basistraject duurt drie jaar en bestaat uit het vak MCV voor volwassenen en het vak instrument/zang. Je engageert je voor een intensieve onderdompeling in noten lezen, ritmes onder de knie krijgen, samen zingen en musiceren. Je start ook meteen met het instrument dat je koos. Eens je de basisvaardigheden op je instrument beheerst, start je ook met het vak groepsmusiceren.

Groepsmusiceren

  • Voor leerlingen vanaf de derde graad

Afhankelijk van het instrument dat je bespeelt, ben je welkom bij het harmonie- of strijkorkest, het cello-, het gitaar-, het dwarsfluit-, blokfluit-, fagot-, accordeon-, percussie-, koor- of vocaal ensemble of in één van de kleinere kamermuziekensembles.
Het vak groepsmusiceren volg je vanaf de 3e graad, in combinatie met het groepsvak MCV en 1 uur instrument- of zangles. Bij MCV ligt het accent op de ontwikkeling van je luistervaardigheden, het openstaan voor muziek uit allerlei periodes en de genres in de muziekgeschiedenis.

Muzikale culturele vorming

  • Vierde graad

Een doorgedreven cursus muzikale vorming in de vierde graad volgen? Zowel voor leerlingen die zich op hogere muziekstudies voorbereiden als voor de leerlingen van 3de en 4de graad die hun leesvaardigheid, techniek voor zichtlezing, intonatie, muzikaliteit, stijl en gehoorontwikkeling willen verbeteren, bestaat de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in deze materie aan de Academie voor Podiumkunsten.

Muziektheorie en vorming

  • Voor leerlingen vanaf de derde graad

Vraag je je ook af hoe die componisten dat doen? En waarom de muziek van Bach anders in elkaar zit dan die van Beethoven? In de cursus Muziektheorie gaan we op onderzoek uit en krijgen we via analyse een inzicht in de bouwstenen van de muzikale taal: ritme, melodie, harmonie, vorm, instrumentatie, compositietechnieken, enz.  Meteen ook de ideale manier om beter te begrijpen wat je zelf speelt en hoort. En wie weet sla je zelf aan het componeren?
Voor leerlingen vanaf de derde graad. 

Muziekgeschiedenis

  • Voor leerlingen van de vierde graad

Heb je interesse in de geschiedenis en cultuurhistorische context van componisten en hun werken? Dan kan je het vak 'muziekgeschiedenis' volgen als tweede vak in de 4e graad, of als specialisatievak. Voorkennis is niet noodzakelijk, een gezonde dosis nieuwsgierigheid en muzikale interesse wel.

Twee (of drie) jaar lang verdiep je je in de geschiedenis van de Westerse klassieke muziek. Er wordt thematisch gewerkt en liefst in voorbereiding van een concert- of operabezoek, een tentoonstelling of andere activiteit. Overheen de lessen verdiepen we ons inzicht in stijlperiodes, laten we ons leiden door specifieke thema's die een rode draad weven doorheen de klassieke (Westerse) muziek- en kunstgeschiedenis, verbinden we de levens van componisten met elkaar tot een rijk verhaal.

Woord

Woordkunst academie aalst

Woordkunst - drama

Spontaan en natuurlijk voor publiek leren spreken, discussiëren, dialogeren in toneel… Het komt van pas in je dagelijkse leven, maar ook beroepshalve of op school.

Drama overzicht

Woordinitiatie

Goed met woord begonnen, is half gewonnen. Ga de uitdaging aan om elkaar met woorden te verslaan. Houdt jouw kind van praten, vertellen, kletsen, tateren, zich verkleden…? Of moet het net een duwtje in de rug krijgen om vertrouwen te krijgen? Vindt plaats op zaterdagochtend gedurende 1 uur.

Woordatelier

  • Tweede graad vanaf 8 jaar

1 uur per week mag je spreken, spelen en vertellen. Je krijgt tips voor een betere uitspraak en een natuurlijke zegging. Een reeks kleurrijke lessen, waar respect voor het woord van de ander centraal staat. Een ontdekkingsreis langs woorden, verhalen, stem, lichaam, expressie, houding… 

Dramastudio, storytelling en woordlab

  • Derde graad (aansluitend op tweede graad)

Ontwikkel je stem- en spelkwaliteiten verder met vakken als dramastudio, storytelling en woordlab. 

Woordlab

  • Vanaf 12 jaar of ouder

Woordstudio

  • Vanaf 15 jaar: volwassenklas

Speltheater

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

Samen theater maken is fantastisch. Personages uit een toneelstuk tot leven wekken is puur spelplezier. Zet je eerste stappen op de theaterscène dankzij deze lessen. Voor wie de derde graad woordkunst-drama met succes beëindigd heeft.

Spreken en presenteren

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

Wil je graag voor publiek spreken maar voel je je toch wat onwennig op een podium, op je werk of op school? Hoe zorg je ervoor dat je publiek niet afhaakt als je iets vertelt? Voor wie de derde graad 'spreken en vertellen' met succes beëindigd heeft.

Theater maken

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

Hoe komt een theatervoorstelling tot stand? Waarmee moet je allemaal rekening houden? Analyseer en regisseer zelf je theatervoorstelling.
Voor wie de derde graad woordkunst-drama met succes beëindigd heeft.

Verteltheater - stemregie

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

Hoe breng je een tekst op een podium zodat het publiek aan je lippen hangt? Speel met je stem en lichaam. Verover de tekst door een juiste ademhaling, spanning, focus, uitspraak en timing en krijg je publiek op de knieën. Voor wie de derde graad met succes beëindigd heeft. 

Radio maken

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

Hoe maak je een radioprogramma? In de lessen radio verdiepen we ons volledig in het medium: van concept tot uitvoering, van redactie tot montage en presentatie. Voor wie de derde graad 'spreken en vertellen' met succes beëindigd heeft. 

Dramalab

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

In dramalab verruim je je culturele wereld. Je gaat naar theater-, dans-, circus- en andere voorstellingen. Die bespreek en verwerk je tijdens de lesmomenten. De lessen zijn er slechts 1 keer per maand, voor de rest is het de bedoeling dat je je in het culturele veld begeeft. Ga kijken naar voorstellingen uit het aanbod, maar negeer ook niet wat er daarbuiten gebeurt: kijk films, lees boeken, cultuurkaternen van kranten en luister naar de radio. Een heerlijk vak waar menig oud-student spontaan naar terugkeert.

Schrijven

  • Specialisatie vanaf de vierde graad

Leer boeiende teksten schrijven als je schrijfkriebels voelt. Wat ligt jou het best: proza, poëzie, dramatekst of literaire non-fictie? Je krijgt voor jouw literaire ontwikkeling een persoonlijke begeleiding op maat. Toegankelijk zonder vooropleiding woordkunst, voor schrijvers (m/v) vanaf 15 jaar.  Lessen op woensdagavond en/of zaterdagnamiddag.

Dans

Dans Academie aalst

Dans

In de lessen dans ervaar je wat het is om bewust en expressief op muziek te dansen en bewegen. Dat is goed voor lichaam en geest: je wordt leniger en sterker. Er zijn lessen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Dans overzicht

Kinderdans vanaf 5 jaar

1 uur per week werk je op een speelse manier aan motoriek en ritme. Je leert je danskriebels creatief te uiten. Hier vind je meer informatie over de danskledij voor

Dansinitiatie

  • Eerste graad vanaf 6 jaar

1 uur per week werk je aan een basisdanspakket waarbij kracht, lenigheid, uithouding, snelheid en coördinatie centraal staan.

Danslab - klassiek

  • Tweede graad vanaf 8 jaar

1 uur klassieke dans waarbij gewerkt wordt aan de technieken van het ballet. Klassieke dans is nog altijd de beste vertrekbasis waaruit je elke dansstijl kunt aanleren.

Danslab - hedendaags

  • Tweede graad vanaf 8 jaar

1 uur hedendaagse dans waarin je je danstalent verder kunt ontwikkelen.

Danslessen voor volwassenen

Er zijn ook danslessen voor volwassenen in de Academie voor Podiumkunsten. Een dansante cocktail in een fijne sfeer van emotie, fysieke kracht en artistiek dansplezier.

Documenten dans

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten