Met Digipunt tracht de stad Aalst de meest kwetsbare burgers mee te krijgen in de digitaliseringsgolf.

Dit doen ze door:

  1. Individuele coaching en begeleiding

    In Aalst vind je op 9 verschillende locaties in het centrum en deelgemeenten een Digipunt waar je gratis terechtkan met al je digitale hulpvragen.

  2. Organisatie van workshops en digicafés

    Via de Facebook-pagina en website van Digipunt vind je het programma terug. Maandelijks kan je deelnemen aan 1) workshops of oefenmomenten in groep waarbij wordt gewerkt rond een specifiek thema, of 2) digicafés waar je in goed gezelschap en bij een tasje koffie op een informele manier jouw vraag kan stellen en kan kennismaken met de digihelpers.

  3. De laptop uitleendienst

    Via Digipunt biedt de stad laptops aan in bruikleen voor een periode van twee jaar. Die laptops zijn er voor mensen met een beperkt inkomen. Het toestel wordt verleend na drie cursusmomenten waarin de aanvrager wegwijs gemaakt wordt in het gebruik van het toestel. Nadien wordt er samen met de Ligo-medewerker een bruikleenovereenkomst opgesteld en ondertekend, waarna de persoon de laptop mee naar huis krijgt.

Onderstaand een woordje uitleg!

Voorwaarden

Personen die:

  • in het bezit zijn van een UiTPAS met kansentarief òf kunnen aantonen dat ze een beperkt inkomen hebben via de Zorgbalie of hun toegewezen maatschappelijk assistent bij het OCMW.

  • inwoner zijn van de stad Aalst of één van de deelgemeenten (Herdersem, Baardegem, Meldert, Moorsel, Hofstade, Gijzegem, Nieuwerkerken, Erembodegem).

  • meerderjarig (18+) zijn.

  • deelnemen aan de driedelige basiscursus waarin ze worden wegwijs gemaakt in het gebruik van de laptop.

Procedure

Een laptop aanvragen kan op twee manieren. Waar je terecht kan, hangt ervan af of jij al in het bezit bent van een UiTPAS aan kansentarief.

  • Ben je in het bezit zijn van een UiTPAS aan kansentarief?

Dan heb je via Digipunt meteen recht op een gratis bruikleenlaptop, na de driedelige basiscursus.

In dat geval ga je langs bij Digipunt met jouw UiTPAS. Daar wordt gevalideerd of je nog steeds een actief kansenstatuut hebt. Indien dat het geval is, kan je je meteen inschrijven voor de 3-delige basiscursus bij Ligo. Na afronding van de cursus, kan de laptop, mits ondertekening van een bruikleenovereenkomst, meegenomen worden naar huis.

  • Ben je niet in het bezit van een UiTPAS aan kansentarief?

Dan moet jouw aanvraag eerst goedgekeurd worden.

In dat geval ga je niet langs bij Digipunt, maar dan verloopt jouw aanvraag eerst via het OCMW. Een aanvraag via het OCMW starten kan op twee manieren:

1) Langsgaan bij de Zorgbalie (Werf 9)

Wanneer je nog niet gekend bent bij het OCMW, kan langsgaan bij de Zorgbalie in het administratief centrum. Daar kijkt men of je effectief recht hebtt op een UiTPAS met kansentarief.

Wanneer je er geen recht op hebt, gebeurt er eerst een sociaal-financieel onderzoek door de maatschappelijk werker. Op basis daarvan wordt een steunaanvraag ingediend. Bij goedkeuring schrijft de maatschappelijk werker jou in voor de basiscursus. Eens je die hebt afgerond, krijg je de laptop mee naar huis.

2) Aanvraag via jouw toegewezen maatschappelijk assistent

Wanneer je wel gekend bent bij het OCMW, en dus een toegewezen maatschappelijk assistent hebt, contacteer je deze persoon. Deze maatschappelijk werker bekijkt voor jou of je recht hebt op een UiTPAS met kansentarief, of dient voor jou de steunaanvraag in om een toestel te verkrijgen.

Bij goedkeuring van de aanvraag, schrijft de maatschappelijk werker jou in voor de basiscursus. Eens je die hebt afgerond en na ondertekening van de bruikleenovereenkomst, krijg je de laptop mee naar huis.

Kost

De bruikleenlaptops zijn gratis.

Veelgestelde vragen

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten