Wie een beperkt inkomen heeft, heeft twee mogelijkheden om een goedkoper internettarief te genieten. Enerzijds via een voordeeltarief bij zijn of haar provider, anderzijds via het sociaal internetaanbod. Onderstaand leer je het verschil tussen beide.

Voordeeltarief bij jouw provider

Verschillende internetproviders of telecomoperatoren (Proximus, Telenet, Scarlet, ...) hebben een speciaal tarief voor personen die het financieel niet gemakkelijk hebben. Op die manier willen ze betaalbaar internet voor iedereen toegankelijk maken.

FIVE en TEN

Bij Telenet kan je beroep doen op het kortingstarief "FIVE" of "TEN". Dit zijn betaalbare internetoplossingen voor personen of gezinnen in een financieel kwetsbare situatie. Om hier recht op te hebben, vraagt de provider of telecomoperator een voucher die je kan verkrijgen via je sociale organisatie (OCMW of andere). Inwoners van Aalst nemen contact op met de Zorgbalie (Werf 9) of hun toegewezen sociaal assistent voor meer informatie.

Andere telecomoperatoren

Ook andere providers proberen steeds concurrentiële prijzen aan te bieden. Het is belangrijk het aanbod van de verschillende operatoren steeds in de gaten te houden, zodat je zeker het tarief geniet dat voor jou het meest interessant is. Raadpleeg de website van je huidige provider of telecomoperator of vergelijk online het aanbod op de markt.

Het sociaal internetaanbod

Sinds 1 maart 2024 kunnen mensen met een beperkt inkomen genieten van een 'sociaal internetaanbod' bij telecomoperatoren Proximus, Telenet en VOO. Aangezien dit geen verplichting is, bieden niet alle telecomoperatoren het aan.

Twee formules

Het sociaal internetaanbod bestaat steeds uit twee formules dat er per provider lichtjes anders uit kan zien. Vlaanderen legde per formule een aantal richtlijnen op (zoals minimale GB data en minimale download en uploadsnelheden).

Formule 1:

Een maximumprijs van 19 euro per maand:

  • voor internet op een vaste locatie

  • met minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload)

  • met minstens 150 GB data

Formule 2:

Een maximumprijs van 40 euro per maand:

  • voor internet op een vaste locatie

  • met minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload)

  • met minstens 150 GB data

  • in combinatie met minstens 1 of meerdere andere diensten (bv. televisie en/of telefonie en/of mobiele telefonie …) afhankelijk van de telecomoperator

Bovendien is er een korting van 50% op de installatiekosten.

Wat kan je zelf doen?

We raden aan om het sociaal internetaanbod van de verschillende telecomoperatoren te vergelijken, zodat je kan kiezen wat het beste past bij jouw situatie. Daarvoor kan je terecht op de websites van de deelnemende telecomoperatoren.

Voorwaarden

Wil je weten of je recht hebt op het sociaal internetaanbod? Alle voorwaarden kan je terugvinden via de website van de FOD Economie. Bovendien kan je via een tool meteen online nagaan of jij recht hebt op het sociaal internetaanbod.

Procedure

Gratis ondersteuning door Digipunt Aalst

Wens je ondersteund te worden in je zoektocht naar de meest passende telecomoperator met het beste aanbod voor jouw situatie? Aarzel niet om langs te komen bij Digipunt Aalst. De openingsuren en adressen van de 9 locaties in stad Aalst en deelgemeenten, vind je via de website www.digipuntaalst.be. Voor een afspraak kan je terecht op 053 78 15 05 of digipunt@ligo-zovl.be.

Digipunt Aalst is gesloten tijdens de schoolvakanties.

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten