Geen goesting in Carnaval in oktober? Niets van te merken. Vanaf de eerste carnavalsnoten en de wel erg premature carnavalspint werden er al 'eirekes' van Jean-Paul De Boitselier, Kamiel Sergant en andere Loeken Tatjens meegelipt. 'Niet kapot te krijgen' is de slogan die we even lenen van een tijdloos radiostation. Om maar te zeggen: Aalst was er klaar voor, die zaterdagavond. En daar kon een beetje miezer geen verandering in brengen. Vier kandidaten en hun teams hadden er een geweldige aanloop opzitten voor de apotheose die deze avond zou volgen. Da kaan alliejn in Oilsjt!
Klokslag 20.09 uur ('t Oilsjters uur bestaat écht). 't Is gezellig donker op de Grote Markt en vóór het podium lopen de vier supportersvakken soms wat in mekaar over. Witte, zwarte, blauwe en grijze pullovers, roze en gele sjaals en rode fanfarehoedjes. Met een beetje goede wil zag je er van bovenaf een ouderwets testbeeld in. Tegenover het podium een feestelijk aangeklede tribune in twee etages die dan weer -goed bedoeld, we zijn fan- aan de Muppetshow deed denken. Beneden de jury, bovenaan de techniek en de PA. Messen waren gelukkig niet toegestaan op de Grote Markt, maar de spanning, die lag wel helemaal klaar om gesneden te worden. Christophe 'Prins Carnaval 1995' Troch en Tommeken 'Prins Carnaval 2004' Vermeir weten wat het is om die spanning te voelen. Als de Ivan De Vadder en de Stef Wauters van Aalst Carnaval neemt het duo al enkele jaren de presentatie van de Verkiezingsshow voor zijn rekening. Dat deden ze naar gewoonte met brio en met een sfeervol eigen openingsnummer: 'Wie van de vier, dat es de vraug'.
In het publiek werd hier een daar een carnavalist met een Romeinse staf gespot, naar Antwerps voorbeeld. Ut optimus vir vincere, dat is dan oud-Antwerps voor: dat de beste moge winnen!
The Fab Four
En of ze er zin in hadden. Één na één mochten de vier kandidaten zich voor de eerste keer op het podium voorstellen aan het grote publiek. Nog nét geen Beatlemania voor deze Oilsjterse Fab Four, maar wel een oorverdovend applaus voor 'Droeven Badmoesj' Johan Pessemier, Peter Van Keer, Karel 'De Sjalen' Van De Winkel en Seppe Baeten.
Een eerste woordje, een eerste quote op het podium:
Droeven Badmoesj: "Omdat mijn vrouw niet wou dat ik in de politiek ging om iets voor Aalst te betekenen, werd het dan maar de Verkiezing van Prins Carnaval."
Peter Van Keer: "Ik deed al de eerste keer mee in 2018 en toen lukte het niet. Al die jaren leefde ik naar deze verkiezing toe, ik ga er alles voor geven!"
De Sjalen: "Ik ga mij amuseren vanavond zoals ik dat al het hele jaar deed, met deze avond als kezze op de taurt."
Seppe Baeten: "Ik ben opgegroeid tussen de prinsenpluimen en zou hier normaal gezien met Karel De Nayer gestaan hebben. Ik doe dit voor hem!"
Voor huidig Prins Vincent tikt de klok. Hij moet straks zijn scepter doorgeven en ook hij mocht zich een eerste keer aan het publiek tonen. Net als zijn voorganger Yordi riep hij de carnavalisten op met de allerbelangrijkste boodschap: sportiviteit. "Wees vóór je kandidaat, maar wees niet tégen een kandidaat. En social media? Weg ermee!"
Gaan we dat afspreken? Faceboeken toe.
Droeven Badmoesj: "D'Oilsjteneers zèn boos in eer stei"
Waren wij de enige die dachten dat de Badmoesj vanop afstand precies iets had van den Dozje? Dit geheel terzijde. Het ouderdomsdeken (51 jaar) en lid van carnavalsgroep De Droeve Apostelen, Droeven Badmoesj, mocht de spits afbijten.
Tijdens "Zot zèn doe giejn zjier", werd de kaart van de nostalgie getrokken, met op de achtergrond een filmpje van de tijd toen ons volksfeest nog in zwart-wit werd gevierd. Het volgende nummer kwam recht uit de carnavalshallen, "Oilsjt es de stad van mèn droeimen, want ik vier Carnaval mè aa".
Als laatste nummer stonden de 10 geboden van Aalst Carnaval te pronken op het podium en de Badmoesj had er zelfs nog een elfde in petto: 'Oilsjteneers zèn boos in oigen stee.' Voor niet-Aalstenaars, 'boos' is dialect voor 'baas'. Want kwaad zijn we niet hoor. En de Badmoesj al zeker niet.
Glunderend en met een brede lach, sloot hij zijn show af. De Badmoesj genoot, en het publiek genoot mee.
Peter: "Nen Oilsjteneer es van alle merten thois"
Peter Van de tweede en goede Keer?
Met een show die vakkundig in elkaar gestoken was, een vakman blijft een vakman, mocht Peter 6 jaar na zijn eerste deelname in 2018 een nieuwe gooi doen naar de scepter. In zijn eerste nummer, 'Van alle merten thois', zong hij in een kleurrijk pak dat drukker Dirk Martens anno 2024 niet zou misstaan over de carnavalist, nen artist, tot in de kist.
Geen wonder dat vakmanschap de rode draad door de show van de Moorselse schrijnwerker was. Alle facetten en ambachten van de carnavalsacademie passeerden de revue.
Aangevuurd door een legioen supporters, waaronder heel wat carnavalisten van zijn groep 'De Melkmoilen', genoot Peter zichtbaar van zijn act en daarmee bevestigde hij zijn eigen motto: "Nen Oilsjteneer es ne krak in zèn vak".
Sjalen: "Weir zen der lossen deer"
De 'Kaffeekesprinsj' uit het carnavalsloze jaar 2022 en vooraanstaand muzikant van 'De Stoefkabassen' stond vandaag voor het grote werk. Pepte hij zich backstage nog op als een soort Rocky in roze kamerjas, dan greep Karel 'De Sjalen' Van De Winkel het publiek met zijn show meteen bij de keel. Vanuit een gezellige huiskamer, waar merkwaardige familieleden met hilarische koppen keuvelden en dansten met De Sjalen, kwam een soort musical tot leven.
Holden eveneens het podium op: dansende kiezen en een opgerold tapijt. Jawel. Een live trompetsolo en letterlijk een draaischijf die de dansers in beweging zette op het podium... Sjalen beloofde en bracht nooit eerder geziene dingen.
"Iejne kier int joor komt den Ajoin zen droeimen oit", zong de Sjalen, die trouwens al zijn liedjes zelf schreef. Wordt dat voor hem 19 oktober 2024?
Seppe: "Wie speltj er ier me moi, in men nieve ploeg?"
Wat deed U toen u 18 was? Deze jonge kerel, Seppe Baeten om u te dienen, klom heel vastberaden het podium op en kreeg de Grote Markt aan het feesten. Geen idee of u bloed al eens zien gaan heeft, maar volgens het spreekwoord kruipt het waar het niet kan gaan. En dat geldt dan zeker voor Seppe, want als zoon van Prins 2003 Chris 'Den Baal' Baeten, groeide hij naar eigen zeggen op tussen de prinsenpluimen.
Met een afgemeten show en een letterlijk hoogtepunt van twee spuitgasten die het publiek elk vanop een hoge ladder aanvuurden, bracht Seppe een ode aan den Oilsjteneer die elke dag aan de slag is voor Carnaval. "Vastelauved stoot vedrom veer de deir", klonk het nog ietwat voorbarig in oktober, maar elke carnavalist begrijpt wat youngster bedoelt.
Seppe sloot af met "As onze prinsj de scepter zwoit". Het publiek werd, zoals de naam van zijn carnavalsgroep klinkt, bjein swanjee. Is de toekomst aan de jeugd?
Oorkonde en nen Blommekei voor de drie winnende groepen
Een traditioneel intermezzo na de shows van de kandidaten en vóór het afscheid van de huidige prins, is de huldiging van de carnvalsgroepen die dit jaar in hun categorie de stoet wonnen. Mochten achtereenvolgens hun dansje opvoeren op het podium: De Schoitkitten (kleine groep), Bedesterd (middelgrote groep) en Eirg (grote groep). Een oorkonde, een bloemetje en applaus!
Prins ben je voor het leven...
...maar ieder krijgt zijn jaar. Bedankt Prins Vincent!
Prins Vincent is vanaf zondag 20 oktober gewoon opnieuw Vincent Van Caekenberghe, maar Prins Carnaval 2024 is hij voor altijd. Iets na middernacht nam hij afscheid van zijn scepter, een felbegeerd kleinood dat bij hem in erg goede handen was.
Maar: "'t Go rap verboi". Zo zong Vincent in zijn afscheidslied, net iets meer dan een jaar nadat hij als een held op de schouders van zijn team werd getild. "Maar het is mooi geweest", aldus de afscheidnemende Prins. Met een fotocollage van het afgelopen jaar achter zich op de led-schermen nam hij afscheid van zijn publiek. Van een fotoshoot in een vijver voor CHIPKA tot een welgemeende 'merci Oilsjt' dik één jaar later. Nu is het aan ons: merci Vincent!
Het moment suprême: wie wordt Prins Carnaval 2025?
Na het afscheid van Prins Vincent, het was al ruim na 1 uur 's nachts, brak het moment aan waarop iedereen wachtte: de punten! Eerst het theoretische gedeelte, daarna de punten van de jury. Een beetje zoals Eurosong, maar dan eenvoudiger en minder lang.
Theorie
Johan 43/50
Peter 38/50
Sjalen 47/50
Seppe 39/50
Bij de uitslag van de kennisproef over Aalst en Carnaval nam Sjalen de leiding, maar was dat voldoende?
De doorslag zou gegeven worden met de show.
Show: punten van de jury
Johan: 167
Peter: 208
Sjalen: 224
Seppe 215
Ook hier scoorde Sjalen het beste, dus de prins is gekend.
Nog even de totaalscore erbij:
Totalen
Johan 716
Peter 814
Sjalen 907
Seppe 839