Wat mag je verwachten?

Villa Botanica, het natuur-educatief huisje in het Aalsters stadspark is een uniek plekje. In de vroegere parkwachterswoning staat de natuur centraal. Voor de parkwachter was het ooit een echte thuis, maar sindsdien is het ook een woonplek voor vele andere dieren. Er staat een egelhuisje en in de bijenkasten van onze imker wonen heel wat gedomesticeerde bijen. Dan zijn er ook nog de wilde bijen en tal van vogels die in en rond het huis hun nest bouwen.

Onze imker vertelt enthousiast over zijn eeuwenoud beroep. We geven graag aandacht aan de zwarte honingbij, dé inheemse bij die voor de 20e eeuw onze streken bevolkte. En ken je de zandbij? Dat is een wilde bijensoort. Ze verkiezen een andere soort thuis. 

Tijdens Erfgoeddag zetten we de bijen en hun huizen in de kijker op een leuke, speelse en educatieve manier. Voor de gegidste wandelingen schrijf je vooraf in via de links hieronder.

Doorlopende activiteiten

De hele namiddag zijn er bijzzzzzonder leuke dingen te beleven aan onze Villa. Imker Geert Callebaut vertelt aan zijn bijenkasten enthousiast over zijn eeuwenoud beroep van 13 tot 15 uur. Er zijn spelletjes en knutselactiviteiten van 14 tot 17 uur, georganiseerd door kunstjeugdbeweging Bazart. Zij brengen natuur, kunst en technologie samen. Je kan kiezen tussen het maken van stop-motion filmpjes, figuurtjes creëren en land art ontwerpen. Hiervoor is geen inschrijving nodig. Kom zeker even langs!

Gegidste erfgoedwandeling

Wist je dat ons stadspark ook waardevol erfgoed is? In 1977 werd het beschermd als cultuurhistorisch landschap en sinds 2009 is het vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Ga op pad met Bart Backaert: hoofd van de Groendienst én vroegere bewoner van Villa Botanica.

  • 14 tot 16.30 uur
  • Inschrijven via formulier onderaan
Stadspark Aalst aanleg

Gegidste bijenwandeling - GEANNULEERD

Ook voor de minder jonge geïnteresseerden in wilde bijen staat een Natuurpunt-gids paraat. Magda laat je (terug) vol verwondering kijken naar de verschillende soorten voorjaarsbijen die hun thuis vinden in het stadspark.

  • 14 tot 16.30 uur
  • Deze activiteit is helaas geannuleerd. 
Imker Geert Callebaut

Snuitwandeling Natuurpunt - GEANNULEERD

Gids Arnaud neemt je tijdens deze gezinsactiviteit 2,5 uur mee op stap om wilde bijen en hun predatoren te observeren in het Stadspark. Na afloop weet je 10 echte feitjes over bijen en krijg je een Snuit-hulpgidsdiploma.

  • 14 tot 16.30 uur
  • Gericht op kinderen van 8-12 jaar, iedereen welkom
  • Deze activiteit is helaas geannuleerd. 
Snuitwandeling wilde bijen

Schrijf je in voor de wandelingen

Ik schrijf me in voor de volgende wandeling

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten