In Aalst worden er elk jaar één jaarmarkt en een aantal avondmarkten georganiseerd.

Voor wie?

Aan de jaar- en avondmarkten mogen enkel handelaars deelnemen die in orde zijn met de wetgeving op de ambulante handel (of leurhandel).

Uitzonderingen hierop zijn handelaars en verenigingen die gevestigd zijn, of hun zetel hebben, in de deelgemeente waar de jaar- of avondmarkt plaatsvindt. Deze kunnen op het parcours een standplaats van maximaal 8 meter worden toegewezen.

De lengte van een standplaats voor ambulante handelaars is beperkt tot maximaal 16 meter.

Voorwaarden

De ambulante handelaar brengt een kopie van zijn 'machtiging ambulante activiteiten als werkgever' (of hoofdleurkaart) mee.
Beschik je nog niet over deze machtiging, dan kun je deze aanvragen bij een erkend ondernemingsloketnaar keuze.

Procedure

  • De aanvraag van een standplaats dient te gebeuren ten laatste 30 dagen vóór de datum waarop de markt plaatsvindt via het online inschrijvingsformulier. Per markt vul je een formulier in.
    Opgelet! Staat een bepaalde markt niet meer in de lijst, dan betekent dit dat de uiterste inschrijvingsdatum verlopen is en je voor deze markt niet meer kan inschrijven.

  • Het plaatsgeld is NA inname van de standplaats te vereffenen door overschrijving, NA ontvangst van het aanslagbiljet van de stad Aalst, met vermelding van de gestructureerde mededeling (OGM-nummer) vermeld op het aanslagbiljet.

  • Een aantal weken vóór de betreffende jaar- of avondmarkt ontvang je een brief met de beslissing van de stad.

  • Het is om veiligheidsredenen verboden wagens achter de kramen te plaatsen.

Kost

De aanvraag is gratis. De kostprijs voor de inname van de standplaats is bepaald in het gemeentelijk belasting- of retributiereglement.

Wat kost het?

Het standplaatsrecht bedraagt 3,10 EUR per strekkende meter (of deel ervan).

Op de avondmarkten is deze standplaats voor lokale handelaars en lokale verenigingen gratis (deze standplaatsen zijn niet gratis voor de jaarmarkt Aalst).

Meer info

Regelgeving
  • Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

  • Decreet van 24 februari 2017 tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

  • Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten;

  • Gemeentelijk reglement en/of politieverordening

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten