Zwerfkatten premiebon

Laat je eigen kat steriliseren of castreren

Ben je een huiskatteneigenaar? Dan ben je verplicht om je kat te laten steriliseren/castreren. Zo vermijd je dat nakomelingen van die katten opnieuw tot een toename van de zwerfkattenpopulatie leiden. Je kan bij de stad Aalst een premiebon aanvragen om je kat te laten steriliseren of castreren.

Icon Select

Premiebon aanvragen

Sinds 1 januari 2022 kan je voor maximaal 2 katten in je gezin een premiebon aanvragen gedurende een periode van twee jaar. Je kan de bon ook aanvragen in het administratief centrum (Werf 9, Aalst) of bellen naar 053 77 9300.

Een tweetal weken na de aanvraag ontvang je de premiebon in de bus. Met die bon kan je terecht bij een door de stad erkende dierenarts. De premiebon wordt onmiddellijk in vermindering gebracht op het te betalen bedrag. Opgelet: tijdens vakantieperiodes kan het afleveren van de premiebon iets langer duren.

Zwerfkattenbeleid van de stad

Katten zonder baasje zorgen soms voor overlast bij burgers, vooral als meerdere zwerfkatten op dezelfde plaats verblijven. 

Stad Aalst wil inzetten op een diervriendelijk zwerfkattenbeleid en gebruikt daarvoor de TNR-methode: vangen, steriel maken & terugplaatsen (trap, neuter, release). Gevangen zwerfkatten worden gesteriliseerd/gecastreerd en daarna in hun vertrouwde omgeving weer vrijgelaten. Het is de meest effectieve methode voor de dieren, maar ook voor de buurt waarin ze leven.

Werkwijze

  1. Zie je een zwerfkat lopen? Maak dan een melding of bel naar 053 77 9300. 
  2. Maandelijks (behalve januari en juli) organiseert de stad in samenwerking met Rato vzw een vangactie voor zwerfkatten.
  3. De medewerkers van Rato vzw nemen contact met jou om verder af te spreken.
  4. De katten worden met een aangepaste vangkooi gevangen.
  5. Zij krijgen een volledige medische check-up, behandeling en verzorging.
  6. Tamme katten en kittens gaan naar het dierenasiel en wachten op een nieuw baasje.
  7. De echte zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd en krijgen een knipje in hun oor. Daarna worden ze opnieuw vrijgelaten in hun vertrouwde omgeving. 

Documenten

zwerfkatten

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten