aziatische hoornaar

Wat is een invasieve exoot?

De meeste exoten veroorzaken geen problemen omdat ze niet aangepast zijn aan het overleven in onze vrije natuur (bijvoorbeeld de meeste cactussen). Sommige kunnen zich wel vestigen, maar groeien niet uit tot een plaag en richten daardoor geen schade aan. Maar als een exoot zich vestigt én zich explosief voortplant, kan die wel enorme schade veroorzaken. In dat geval spreekt men van een 'invasieve exoot'. 

Wat is het gevolg van invasieve exoten?

Invasieve exoten bedreigen de inheemse biodiversiteit. Ze kunnen op meerdere manieren het natuurlijk evenwicht verstoren. Bekende soorten zijn onder andere de reuzenbereklauw, Amerikaanse vogelkers, brulkikker, Aziatisch lieveheersbeestje, paardekastanjemineermot, grote waternavel, rood(of geel)wangschildpad.

Er is niet alleen de ecologische en economische schade. Invasieve exoten kunnen ook tot gezondheidsproblemen leiden. De reuzenberenklauw bijvoorbeeld kan de huid irriteren. Er zijn ook invasieve exoten die voor onveilige situaties zorgen: woekerende invasieve waterplanten kunnen sluizen doen dichtgroeien en de waterafvoer belemmeren. 

wasbeer

Kunnen we deze pagina inhoudelijk nog verbeteren? Laat het ons gerust weten