home-pagina
   Werf 9 - 9300 Aalst   
info@aalst.be   
053 77 9300  
A-loket . Openingsuren administratief centrum . Contact    
foto Thuis in de stad
jeugd: Cinema breidt uit

Cinema breidt uit 
Goed nieuws voor de Aalsterse jeugd! Jeugdcultuurzaal Cinema breidt uit. Nog in april dit jaar starten de verbouwingswerken en sluit Cinema de deuren voor een tijdje. De capaciteit van de zaal wordt groter, sanitair en toog worden vernieuwd en er komt een extra verdiep voor repetitieboxen en een backstageruimte voor artiesten. De heropening van de zaal is gepland begin 2018

In oktober 2014 opende zaal Cinema zijn deuren op de Hopmarkt. De vroegere Hopzaal werd door de Stad Aalst gekocht om het grote gebrek aan locaties voor jongerenevenementen op te vangen. En met succes! Vandaag, ruim twee jaar later, is Cinema bij jongeren een vaste waarde geworden. Het aantal verhuringen en fuiven blijft maar toenemen. Door de goed draaiende werking en het eigen prikkelend jeugdcultuur- en clubaanbod dat door uitbater VZW Dallas aangeboden wordt, vinden meer en meer jongeren hun weg naar Cinema. De zaal blijkt ook hoe langer hoe meer een creatieve thuishaven te zijn die jongeren stimuleert en ondersteunt in jeugdculturele projecten. Denk hierbij aan organisaties als Drempel, Spektrum, Tumult… die in Cinema hun plek gevonden hebben.

Openingsavond Cinema

Al van bij het begin was het de bedoeling van de Stad om Cinema uit te breiden. Daarom werd in 2014 meteen ook een investeringssubsidie aangevraagd bij het Fonds voor Culturele Infrastructuur van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media (FoCi) van de Vlaamse Overheid. Ondanks de zware snoei in de Vlaamse cultuursubsidies, haalde Stad Aalst deze subsidie toch binnen, goed voor 304 218 EUR.
Intussen zijn de werken gegund en ook de afspraken met de architect en aannemer zijn gemaakt. De stad gaat voor dit project in zee met het Aalsterse architectenbureau Pascal François Architecten en een aannemer met Aalsterse roots: Alheembouw NV.

Wat verandert er nu precies?
De toog op de benedenverdieping schuift op naar de straatkant en het sanitair blok verhuist naar de eerste verdieping. De zaal beneden wordt groter en er komt een tweede nooduitgang die doorloopt tot aan het podium. Daardoor kan de capaciteit van de zaal verdubbeld worden tot 400 personen en krijgen artiesten een aparte ingang. De nieuwe inkom sluit aan op de Hopmarkt en geeft toegang tot een foyer met overdekte buitenruimte voor kleinere ontmoetingsevents. Op de eerste verdieping komt er behalve sanitair ook een polyvalente ruimte en bovenop dit alles nog een extra verdiep met repetitieboxen (beter gekend als de ‘Biensoigné hokken’) en een backstageruimte voor artiesten.
Met de voorbouw krijgt Cinema ook een eyecatcher; een indrukwekkende voorgevel die een meerwaarde biedt voor de vernieuwde Hopmarkt.

Planning
Zaterdag 25 maart zal de laatste fuif georganiseerd worden in Cinema. In april starten dan de voorbereidende werken met daarop aansluitend de grond- en funderingswerken. De timing van de werken werd zoveel mogelijk afgestemd op het evenementenseizoen, waarbij de zomermaanden doorgaans rustiger zijn. Er wordt vooropgesteld om de afgewerkte zaal opnieuw te openen begin 2018.


 naar hoofdartikel dit artikel afdrukken

 laatst gewijzigd op maandag 20 februari 2017